Εντατικοποίηση ελέγχων λόγω Πάσχα – Τι πρέπει να προσέξετε

Εντατικοποίηση ελέγχων λόγω Πάσχα – Τι πρέπει να προσέξετε

Με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή από το φαινόμενο της ελληνοποίησης τόσο των αβγών όσο και των αμνοεριφίων, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, ειδικότερα εκείνων που παραδοσιακά τις ημέρες του Πάσχα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πειραιά, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, επισημαίνοντας πως όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας, ωοειδή σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου. Επίσης, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ, ενώ τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν σφραγίδα σήμανσης, χρώματος επιλογής κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης. Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καστανού.

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων απαγορεύεται εκτός ψυκτικών θαλάμων ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης. Επιπλέον, η κοπή κιμά στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.

Σε ό,τι αφορά τα αβγά, θα πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές και να μην διατίθενται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα συσκευασμένα αβγά πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ημέρα της ωοτοκίας.

Επίσης, το κοινό να γνωρίζει ότι στη συσκευασία τυριών και αλλαντικών πρέπει να αναγράφονται οι προβλεπόμενες επισημάνσεις για την ταυτότητά τους.

Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, μέσα από την ανακοίνωσή της, καλεί τους καταναλωτές, σε περίπτωση που διαπιστώνουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα ή με παραπλανητικές ενδείξεις τρόφιμα, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Περιφέρειας Αττικής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter