Εντείνονται οι προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Συρία

Εντείνονται οι προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Συρία

Διεθνείς χορηγοί αναμένονται να δεσμευτούν για περαιτέρω επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους σύρους πρόσφυγες στη διμερή σύνοδο που αρχίζει σήμερα, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει και στην προετοιμασία του μελλοντικού τερματισμού του εμφυλίου που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια στη Συρία.

Με εκατομμύρια εκτοπισμένων μέσα στη Συρία και σε γειτονικές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει 8 δισ. δολάρια (7,5 δισ. ευρώ) φέτος για να αντιμετωπίσουν μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, στρέφοντας τα βλέμματά τους προς τις χώρες του Κόλπου καθώς και παραδοσιακούς ευρωπαίους χορηγούς για κεφάλαια.

Το Κάταρ και το Κουβέιτ συνεργάζονται μαζί με την ΕΕ, τη Νορβηγία και τον ΟΗΕ ως διοργανωτές της πιό πρόσφατης διεθνούς προσπάθειας, μετά από συνόδους στο Βερολίνο, το Λονδίνο, και το Ελσίνκι για να αντλήσουν κεφάλαια, καθώς ο πόλεμος στη χώρα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί για 1,2 δισ. ευρώ για το 2017. Άλλες κυβερνήσεις θα υποστούν πίεση για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν τον Φεβρουάριο του 2016 στη σύνοδο του Λονδίνου, η οποία συγκέντρωσε 11 δισ. δολάρια (10,3 δισ. ευρώ) σε τέσσερα χρόνια.

Οι δεσμεύσεις αυτές όμως έγιναν πριν τον καταστροφικό βομβαρδισμό της Ρωσίας στο Χαλέπι πέρσι, που ισοπέδωσε νοσοκομεία, σπίτια και σχολεία και χειροτέρεψε τις ανθρωπιστικές ανάγκες 13,5 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στη Συρία.

Πέντε εκατομμύρια Σύρων έχουν φύγει στη Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2011 οδήγησαν στον πόλεμο μεταξύ ανταρτών, ισλαμιστών μαχητών, κυβερνητικών δυνάμεων και των ξένων υποστηρικτών τους.

“Απαράδεκτοι” περιορισμοί σε ανθρωπιστική βοήθεια

Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι η σύνοδος πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και πρέσβεων από περίπου 70 χώρες θα προσπαθήσει επίσης να υποστηρίξει τη διαδικασία ειρήνευσης που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία έχει επισκιαστεί από τον κλιμακούμενο πόλεμο.

“Είναι προφανές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να πληρώσει για την ανοικοδόμηση χωρίς μια πολιτική λύση στη Συρία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς ο οποίος βρέθηκε σε μια συνάντηση με τους ομολόγους του χθες στο Λουξεμβούργο, για να προετοιμάσουν τη σύνοδο.

“Συγχρόνως, μπορούμε να κάνουμε πολλά με την ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η πρόσβαση είναι πάρα πολύ περιορισμένη, το οποίο είναι απαράδεκτο”, είπε.

Σε κοινή δήλωσή τους χθες, οι υπουργοί της ΕΕ κατέκριναν τη Συρία για τους “εσκεμμένους περιορισμούς” που θέτει σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και καταδίκασαν “τη χρήση λιμοκτονίας των αμάχων ως μέθοδο πολέμου”.

Επιπλέον, η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τη διαδικασία ειρήνευσης του ΟΗΕ έχει εξασθενίσει. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστήριξαν αρχικά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, αλλά η Μόσχα τώρα διοργανώνει ξεχωριστές συνομιλίες με τις περιφερειακές δυνάμεις του Ιράν και της Τουρκίας. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο των Βρυξελλών, είπαν διπλωμάτες, παρότι η Μόσχα ενδέχεται να στείλει εκπρόσωπο. Στη σύνοδο θα μιλήσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

Μεταξύ άλλων, η Ουάσιγκτον υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται επίσης σε ασυμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η ΕΕ επιμένει ότι ο Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την ηγεσία ώστε να προχωρήσει η πολιτική μετάβαση.

Αποστασιοποιημένες από την δημόσια στάση της κυβέρνησης Ομπάμα, οι ΗΠΑ δεν εστιάζονται πια στην άσκηση πίεσης ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία ο Άσαντ, σύμφωνα με την αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει πως είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση όπως εκείνη πριν από επτά χρόνια”, είπε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Λουξεμβούργο. Μετά από εξήμιση χρόνια πολέμου, δεν είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι το μέλλον της Συρίας μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ήταν στο παρελθόν, είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter