Ενθαρρυντικά μηνύματα για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού – Στα 2.000 – 3.000 υπολογίζονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά μηνύματα για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού – Στα 2.000 – 3.000 υπολογίζονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά επιστημονικά δεδομένα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ Τσιόδρας. Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε τη θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών.

Παράλληλα ερευνητική ομάδα της Γαλλίας χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που χρησιμοποιείτε σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία.  Η συγκεκριμένη χρήση σε 6 μέρες οδήγησε στην αρνητικοποίηση του ιού σε 90%των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχουν που δεν πήρε το σχήμα και το 96%παρέμεινε θετικό για τον ιό.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 31 τα οποία ανεβάζουν το σύνολο στα 418 κρούσματα ανακοίνωσε .Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 208.000 ενώ οι θάνατοι τους 8.200.

Ο κ Τσίοδρας ανακοίνωσε ότι νοσηλεύονται 79 άτομα εκ των οποίων τα 13 είναι διασωληνώμενα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ τα 64 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης .Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα και έχουν ελέγχθηκαν 6000 δείγματα, Μέχρι χθες οι εργαστηριακοί έλεγχοι ήταν συνολικά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις 4900 .

Όπως είπε ο κίνδυνος είναι σχεδόν μηδενικός στις μικρές ηλικίες και αυξάνεται σταδιακά μετά τα 70 ενώ έκανε και πάλι έκκληση σχετικά με τις συναθροίσεις.

«Πλέον θα περάσουμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία δεν θα μετράμε όλα τα κρούσματα, αλλά θα καταγράφουμε τα σοβαρά κρούσματα κι εκείνα που χρειάζονται άμεση νοσηλεία», συμπλήρωσε.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί η ειδική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπό την κ. Βάνα Σίψα, η εκτίμηση της συγκεκριμένης ομάδας, είναι ότι έχουμε 2000 με 3000 περιστατικά στον πληθυσμό, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Υπαρχει επάρκεια για εργαστηριακού ελέγχους

Σχετικά με τους εργαστηριακούς ελέγχους ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ Τσιόδρας είπε ότι έλεγχος σε ασθενείς που δεν ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου δεν συστήνεται επιπλέον ξεκαθάρισε ότι ένα αρνητικό έλεγχος δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι κανείς στην περίοδο επώασης του ιού .

Υπάρχει επαρκής ποσότητα για εργαστηριακό έλεγχο όλων των ατόμων και ιδιαιτέρα αυτών που εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ τα οποία συμβαδίζουν με την στρατηγική και τις οδηγίες του Ευρωπαικού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και είναι κυρίως οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας λόγο σοβαρής νόσου, οι επαγγελματίες υγείας και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοιό αναφέρθηκε στους κινδύνους που βλέπει πίσω από τους ελέγχους των ιδιωτικών μονάδων υγείας πρώτον την μετάδοση του ιού εντός το χώρου καθώς και έκθεση στο ιό όταν κάποιος δεν τον έχει .

Δεν είμαστε Νότια Κορεα

Ο κ Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εκκλήσεις συναδέλφων του οι οποίοι αποστέλλουν επιστολές με «δραματικές» εκκλήσεις όπως είπε χαρακτηριστικά στις οποίες μιλούν με ανακρίβειας και διαδίδουν fake news αναφέρομενοι στο παράδειγμα της Νότιας Κορέας .

Ο κ Τσιόδρας απάντησε για τον τρόπο διαχείρισης της Νότιας Κορέας με νούμερα «Εχει πληθυσμό 50εκ ανθρώπους και είναι μια χώρα μικρότερης επιφάνειας από την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερο ποσοστό διασποράς στο πληθυσμό και για αυτό τον λόγο κάνουν εξαντλητικές στρατηγικές ελέγχου που αφορούν 20.000 άτομα την ημέρα 633 εργαστηριακές δομές για τεστ 118 διαφορετικά εργαστήρια και 1200 επαγγελματίες υγείας να αναλύουν τα αποτελέσματα καθημερινά. Από όλα αυτά τα τεστ μόνο το 3% είναι θετικό».

Σε λεπτή κλωστή οι αντοχές της δημόσιας υγείας

Μετά την αύξηση του αριθμού των θετικών στο κορονοϊό εργαζομένων στις δομές υγείας συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων αν κάποιος εκτεθειμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί να συνεχίσει την εργασία του. Με απόφαση του προέδρου και της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας μπορεί να συνεχίσει «δεν μπορεί κάποιος τον χρόνο επώασης την πρώτη δεύτερη μέρα μετά την έκθεση που πρέπει να κάνει μια στεφανιογραφία σε έναν άρρωστο με έμφραγμα να μην την κάνει το χειρότερο το δυνατό μέτρο είναι να κλείνουν νοσοκομειακές μας μονάδες» είπε ο κ Τσίοδρας. Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ανακοινώθηκε ότι η καραντίνα του υγειονομικού προσωπικού που έχει εκτεθεί στο ιό θα είναι αντί για 14 μέρες σε 7 για να μην καταρρεύσει η λειτουργιά των νοσοκομείων .

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων

Νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και πέρα ατόμων και πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 1000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο. Σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων τόνισε ότι θα πρέπει γίνεται εκ περιτροπής και μόνο με το αναγκαίο προσωπικό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter