Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, που βρίσκεται στην Τουρκία για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, όπου εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τον τούρκο πρόεδρο, τάχθηκε υπέρ της πώλησης Eurofighter στην Τουρκία και δήλωσε αισιόδοξος για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ο Ρούτε είπε ότι η συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο χθες στην Άγκυρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «επί μακρόν φίλο του», πήγε υπέροχα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία διαδραματίζει τεράστιο ρόλο εντός του ΝΑΤΟ σε πολλά μέτωπα. «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας απίστευτος ηγέτης εντός του ΝΑΤΟ και κάποιος που χαίρει πραγματικού σεβασμού από τους συναδέλφους του».
Ο Ρούτε σημείωσε ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο για όλους αν οι χώρες της ΕΕ ήταν ανοιχτές σε πρωτοβουλίες για την παραγωγή αμυντικής βιομηχανίας με ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι οι στενές διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας συνεχίζονται, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάγια Κάλας πραγματοποίησε μία από τις πρώτες της επισκέψεις στην Τουρκία και ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Ερντογάν, τονίζοντας ότι είναι αρκετά αισιόδοξος για το θέμα αυτό.
Πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ η τουρκική αμυντική βιομηχανία
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη τη Συμμαχία φέρνοντας ως παράδειγμα ότι τα εργοστάσια που παράγουν πυρομαχικά στο Τέξας, δεν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει αυτό χωρίς τη στενή συνεργασία με εταιρείες στην Τουρκία».
Σημειώνοντας ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας είναι αρκετά προηγμένη, ο Ρούτε δήλωσε ότι «Πρέπει να την αναπτύξουμε σε ολόκληρη τη Συμμαχία, επειδή γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι αναδιαρθρώνονται γρήγορα. Τώρα παράγουν σε τρεις μήνες τα πυρομαχικά που η Συμμαχία παρήγαγε σε ένα χρόνο. Πάντως, ολόκληρη η Συμμαχία είναι 25 φορές μεγαλύτερη από τη Ρωσία από άποψη οικονομικής ισχύος».
Ναι στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία
Σχετικά με τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Φρίντριχ Μερτς στις Βρυξέλλες, στην οποία ο γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συνομιλίες για την πώληση των Eurofighter την Τουρκία, ο γ.γ. είπε ότι ενθαρρύνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων από τον έναν σύμμαχο στον άλλον. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει εντός της συμμαχίας», είπε. Αναφέροντας ότι άκουσε πολύ προσεκτικά τον καγκελάριο Μερτς, ο Ρούτε είπε ότι βρήκε την προσέγγιση της γερμανικής πλευράς πιο θετική σε σύγκριση με το παρελθόν.
Θετική η διάλυση του PKK
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση διάλυσης και αφοπλισμού του PKK, ο Ρούτε δήλωσε ότι πρόκειται για είναι μια πολύ, πολύ σημαντική εξέλιξη. Η Τουρκία, είπε, είναι ένας από τους συμμάχους που πλήττονται περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις εντός του ΝΑΤΟ. Τονίζοντας ότι η διάλυση του οργανισμού ήταν πολύ σημαντική για την Τουρκία και τη Συμμαχία, ο Ρούτε δήλωσε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν αυτήν την εξέλιξη για να διασφαλίσουν ότι αυτό το μέρος της Συμμαχίας είναι ακόμη πιο ασφαλές. Η Συμμαχία είπε είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα για τα μέλη του ΝΑΤΟ»
Αισιόδοξος για την αύξηση των αμυντικών δαπανών
Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Χάγη τις επόμενες εβδομάδες, είπε θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη και μια μεγάλη επιτυχία, όπου το ΝΑΤΟ θα επιδείξει τη συλλογική του δύναμη στον κόσμο και την ετοιμότητά του να αμυνθεί, με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν. Επανέλαβε ότι ήταν αισιόδοξος για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι «υπάρχει μια προσπάθεια να ενσταλάξουν τον φόβο στις ευρωπαϊκές χώρες για να προετοιμάσουν τους πολίτες τους για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης 72 ωρών», ο Ρούτε δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό δείχνουν στην πραγματικότητα ότι ζούμε πλέον σε μια διαφορετική εποχή.
Πληροφορίες: Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης:
Κοκοτσάκης για έκθεση Καρώνη: Δεν είναι πόρισμα – Η ασάφεια θα ενισχύσει τις απορίες
El Pais: «Το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα εν μέσω περιοδείας Τραμπ»
Ο καθηγητής Καρώνης πτωχεύει τη Siemens και διεκδικεί Νόμπελ Χημείας
Καιρός: Νέος γύρος βροχών – Τι αναμένεται στην Αττική, πρόγνωση μέχρι την Κυριακή (LIVE)
Στα πρόθυρα λιμού η Γάζα – «Στο μέλλον θα μας ρωτούν ‘τι κάνατε για να σταματήσετε τη φρίκη;’»