Εντολή για 120 δόσεις και για τα χρέη προς την εφορία

Εντολή για 120 δόσεις και για τα χρέη προς την εφορία

Την_x000D_
άμεση προώθηση της ρύθμισης των 120 δόσεων και για χρέη προς την εφορία ζήτησε_x000D_
από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου είχε περιλάβει εγκαίρως στους σχεδιασμούς του για τη μεταμνημονιακή περίοδο το θέμα των 120 δόσεων και για ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για φορολογικά χρέη, ενώ το θέμα εξετάστηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη και Κατερίνας Παπανάτσιου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Μεταξύ άλλων διατυπώθηκαν ενστάσεις λόγω της ύπαρξης δέσμευσης για μη προώθηση «οριζόντιων περικοπών».

Αντιθέτως το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησε στη σχετική επεξεργασία για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ταχύτατες διαδικασίες και εντός των πρώτων εβδομάδων του Φεβρουαρίου το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή με στόχο να είναι νόμος του κράτους και να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου.

Η καθυστέρηση και οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε και κρατάει το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία, πέραν των περί «οριζόντιων περικοπών», εν μέρει εξηγούνται από σειρά παραγόντων:

1 Οι θεσμοί θεωρούν ότι τέτοιου είδους διευκολύνσεις «χαλαρώνουν την κουλτούρα πληρωμών που δημιουργήθηκε την περίοδο των μνημονίων». Βεβαίως τα στοιχεία διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό, καθώς ο αριθμός των οφειλετών και το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία μεγαλώνουν συνεχώς.

2 Το 2018, μέσα σε μία χρονιά, η ΑΑΔΕ εισέπραξε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη χρησιμοποιώντας κατά κόρον την «αιματηρή» μέθοδο των άμεσων κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι θεσμοί και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιθανώς φοβούνται ότι μια ρύθμιση θα μείωνε το ύψος των εισπράξεων. Βεβαίως είναι μια «επιτυχία» την οποία το κυβερνών κόμμα πληρώνει πολύ ακριβά – σε επίπεδο πολιτικού κόστους. Δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος τριμηνιαίος έλεγχος από τους θεσμούς και από τα αποτελέσματά του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ (επιστροφές από κέρδη κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα) εξηγείται εν μέρει η στάση αναμονής του υπουργείου Οικονομικών, αν και με την αντίστοιχη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε πιο ισχυρά αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί εντός του επόμενου διμήνου καθώς το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί σημαντική την επίπτωσή της στο εκλογικό σώμα. Ενας βασικός προβληματισμός που εκφράζεται αφορά τα χρέη που θα περιληφθούν στην επικείμενη ρύθμιση. Σε καμιά περίπτωση βεβαίως δεν πρόκειται να περιληφθούν φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν βάσει των φορολογικών δηλώσεων 2019 για τη χρήση 2018.

Ας σημειωθεί ότι παρά τις μαζικές κατασχέσεις και την είσπραξη των 5 δισ. ευρώ περίπου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονται συνεχώς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 3.000.000 ΑΦΜ οφείλουν προς τις εφορίες ποσά χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι μέγα μέρος των οικονομικά ασθενέστερων και των κατεστραμμένων της κρίσης αδυνατεί να καταβάλει μεγάλα ποσά.

Αναμένεται να ισχύσουν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές των ταμείων και κυρίως ότι η μικρότερη δόση θα είναι 50 ευρώ. Η ρύθμιση θα αφορά κατά βάση τα φυσικά πρόσωπα, καθώς οι άλλες κατηγορίες οφειλετών έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος, παρά την επιτάχυνσή του, εξακολουθεί να εφαρμόζεται με αργούς ρυθμούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter