Εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη

Εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη

Λευκή επιταγή φαίνεται να έδωσε το εκλογικό σώμα στον απερχόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μετασχηματίσει το κόμμα του σε μια μεγάλη Δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

Κι αυτό διότι παρά τη νίκη της ΝΔ και μάλιστα με αυτοδυναμία το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οκτώ μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών κάτι που ξεπέρασε και τις ποιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τον μοναδικό εκφραστή του προοδευτικού – δημοκρατικού πόλου σε ένα κάτι παραπάνω από ισχυρό δικομματικό – διπολικό πολιτικό σύστημα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του στο Ζάππειο αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης του τελικού αποτελέσματος από την Singular Logic και αφού συνεχάρη τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του, εξέφρασε την άποψη ότι το υψηλό ποσοστό που έλαβε το κόμμα του «δεν είναι ένα δάνειο αλλά μια εντολή μετασχηματισμού» σε μια «μεγάλη Δημοκρατική – Προοδευτική παράταξη». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ότι εγγυάται ο ίδιος προσωπικά αυτόν τον μετασχηματισμό.

Το ποιας έντασης και κυρίως γύρω από ποια πρόσωπα θα κινηθεί αυτός ο μετασχηματισμός του πρώην κυβερνώντος κόμματος είναι και το ζητούμενο της επόμενης ημέρας για την Κουμουνδούρου.

Ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι η νέα ηγετική ομάδα πέριξ του Αλέξη Τσίπρα η οποία θα αναλάβει και το βάρος της αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και της επικοινωνίας με τον κόσμο και τα ΜΜΕ. Χθες πάντως στο πλάι του ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο είχε την πρώην υπουργό Εργασίας και εκπρόσωπο πλέον του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά στη μάχη του σταυρού αξίζει να σημειωθεί ότι χθες μπήκε ένα οριστικό τέλος στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αφού απ’ ότι φαινόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ούτε ο κ. Κουίκ ούτε η κ. Παπακώστα κατάφεραν να εκλεγούν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διεσώθη μόνο ο κ. Παπαχριστόπουλος. Την ίδια ώρα κατάφεραν να εκλεγούν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος πλην του κ. Σταθάκη ο οποίος όμως έδινε τη μάχη με τον κ. Πολάκη σε μια περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε έναν βουλευτή. Εκτός έμειναν και τα πρώην κυβερνητικά στελέχη Μυρσίνη Ζορμπά (Α’ Αθήνας), Τάσος Πετρόπουλος (υφυπουργός Εργασίας), Παναγιώτης Κουρουμπλή (πρώην υπουργός Ναυτιλίας Δυτικός τομέας), Παναγιώτης Ρήγας (αναπληρωτής υπουργός Άμυνας), Νίκος Τόσκας (πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (υπουργός Τουρισμού), Γιώργος Βασιλειάδης (υπουργός Αθλητισμού), Σταύρος Κοντονής, (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζάκυνθος), Άγγελος Τόλκας (υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ημαθίας), Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός εξωτερικών Α’ Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Μάρδας(πρώην υφυπουργός Οικονομικών Β’ Θεσσαλονίκης), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών Μαγνησία). Εκτός Βουλής έμειναν και οι Μ. Ρεπούση και Σπύρος Δανέλλης.

Την ίδια ώρα στη διαρροή της Κουμουνδούρου για το εκλογικό αποτέλεσμα γίνεται λόγος στο ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, την απαλλαγμένη από τα μνημόνια και το ΔΝΤ χώρα, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, με ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης, κατακτήσεις που όπως σημειώνεται θα υπερασπιστεί από τη θέση της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νίκος Παππάς: Συνεχίζουμε με τον Αλέξη Τσίπρα

Με χθεσινή του δήλωση ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι Αλέξης Τσίπρας «ηγήθηκε του κόμματος από τότε που ήμασταν στο 4% και χάρη στις πολιτικές του επιλογές φτάσαμε στη κυβέρνηση. Αυτό που ήθελαν οι αντίπαλοί μας, δεν συνέβη, δηλαδή η στρατηγική ήττα. Το αποτέλεσμα έχει χαρακτηριστικά μετα-μνημονιακής περιόδου».

Ο Νίκος Φίλης με δηλώσεις του στο Action 24 σημείωσε ότι το αποτέλεσμα «έβαλε στην άκρη τα σενάρια για ‘’στρατηγική ήττα’’ του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο συνέχισε με νόημα, στέλνοντας και τα δικά του μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματο και στην ηγεσία, ότι «Δεν ψάχνουμε για άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ταυτότητα και ιστορικότητα είναι και θα παραμείνει κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ικανό να διευρύνεται αμφίπλευρα προς την Κεντροαριστερά και προς το χώρο των ανέντακτων της Αριστεράς».

Στέλνοντας και ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως «όσο πανίσχυρος κι αν αισθάνεται σήμερα θα βρεθεί μπροστά σε ισχυρή αντιπολίτευση και στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία. Η ευρεία Αριστερά είναι πάνω από 40%. Στα μέτρα που έχει μισοαναγγείλει ο Μητσοτάκης αν αποπειραθεί να ξηλώσει λαϊκές κατακτήσεις, θα υπάρξει ισχυρή λαϊκή αντίδραση».

Σε ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι προστιθέμενη αξία και κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter