Έντονες διεργασίες για το θέμα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ

Έντονες διεργασίες για το θέμα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ

Την ημέρα της επίσκεψης στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίες προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα της Αλβανικής μειονότητας στη γειτονική χώρα, επέλεξαν Αλβανικά ΜΜΕ να μιλήσουν για συμφωνία Ελλάδος – ΠΓΔΜ στο θέμα της ονοματοδοσίας.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Πηγές στο Ελληνικό ΥΠΕΞ αρνούνται όπως είναι φυσικό να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο ενώ και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά από το Documento στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπει στην ονοματολογία. Φυσικά αν το εν λόγω δημοσίευμα είναι αναληθές, ή πέφτει στο τραπέζι για να «μαζέψουν» κάποιοι αντιδράσεις ή είναι προβοκάτσια της Αλβανικής πλευράς θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

Οσμάνι: Εικασίες όσα ακούγονται και γράφονται

Ωστόσο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και αμέσως μετά παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση».

Μάλιστα ο κ. Οσμάνι, σημείωσε πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία είπε «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Τζανακόπουλος: Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, «Αυτό που μας ενδιαφέρει», σύμφωνα με τον ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια». Στο σημείο αυτό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι εφόσον υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ θα ενημερωθούν και τα κόμματα.

Από εκεί και μετά χαιρέτησε τα κόμματα που έχουν πάρει θέση για το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση η οποία αποτέλεσε κοινό κεκτημένο το 2007-2008 και υπενθύμισε ότι η ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει κρατήσει και την καλύτερη στάση καλλιεργώντας επί σειρά ετών τη φαντασίωση ότι το ζήτημα θα επιλυθεί από μόνο του και η απέναντι πλευρά θα υιοθετήσει τις θέσεις μας. «Η Κυβέρνηση υιοθετεί μια τολμηρή και γενναία στάση στο συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κοτζιάς: Λύση διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε πως «Η κυβέρνηση τολμά και θα λύσει το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ» κάνοντας λόγο για «Σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις… με τρόπο διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία».

Η συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκει σύμφωνα και πολλά στελέχη της ενώ το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους τομεάρχες της ΝΔ ανάφερε ότι για το κόμμα του οι κόκκινες γραμμές «είναι τρία στα τρία: σύνθετη ονομασία, erga omnes και αποκήρυξη οποιονδήποτε αιτημάτων των Σκοπιανών που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό». Πηγές στο Μοσχάτο διευκρίνισαν ότι η αποκήρυξη του αλυτρωτισμού μπορεί να γίνει μόνο με διμερή συμφωνία.

Παρά ταύτα ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «ουδόλως είναι δεδομένη η συναίνεση της ΝΔ σε μια λύση μόνο για το όνομα» και ξεκαθάρισε πως «από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση θα περάσει από θεσμικά όργανα της ΝΔ και η όποια θέση του κόμματος υιοθετηθεί θα τηρηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα». Μέχρι τότε τα στελέχη του κόμματος θα μπορούν να πολιτεύονται με βάση την προσωπική τους άποψη για το ζήτημα. Ωστόσο είναι δύσκολο για κάποια από τα γαλάζια στελέχη να συμμετάσχουν, για παράδειγμα στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη κατά της χρησιμοποίησης του ονόματος «Μακεδονία», και λίγες ημέρες μετά να στηρίξουν την επίσημη γραμμή του κόμματος τη γραμμή του Βουκουρεστίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter