Έντονη αντίδραση της Άγκυρας στη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών: Θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις

Έντονη αντίδραση της Άγκυρας στη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών: Θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, τονίζοντας αυτή θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, η Άγκυρα δεν βλέπει την απαραίτητη στήριξη από μια χώρα σύμμαχο στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.

Επίσης τονίζεται η απόφαση είχε προφανώς πολιτικά κίνητρα και ότι η ελληνική δικαιοσύνη αγνόησε στην απόφασή της τα δικαιώματα των θυμάτων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών, όπως και τα δύο προηγούμενα των τελευταίων ημερών που εξέτασαν το αίτημα ως προς τους έξι, απέρριψε την έκδοση και των άλλων δύο Τούρκων αξιωματικών, επικαλούμενο τις συνθήκες που θα κρατηθούν και θα δικαστούν οι εκζητούμενοι, αν παραδοθούν στη γείτονα χώρα.

Όπως και με τις προηγούμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο διατάσσει την απελευθέρωση των Τούρκων, αν δεν κρατούνται για άλλο λόγο, ωστόσο η κράτηση τους συνεχίζεται μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις για το άσυλο.

Εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης επικαλέστηκε τις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών Αρχών και εξέφρασε την έκπληξη του που 10 μέρες μετά έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα. Χαρακτήρισε μάλιστα “οδυνηρή” τη διαδικασία και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία, θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter