Έντονη αντίδραση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Κάνουν λόγο για ξεπούλημα

Έντονη αντίδραση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Κάνουν λόγο για ξεπούλημα

Την έντονη αντίδραση του Σωματείων Εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αλλά και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα νέα που ήρθαν από τους διαγωνισμούς για την πώλησή τους, όπου πλειοδότησε η εταιρεία του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, με συνολικό τίμημα άνω των 62 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε ως «ικανοποιητικό αποτέλεσμα», το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίανα» κάνει λόγο για ξεπούλημα, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Χρήστο Σταϊκούρα να μην το αποδεχθούν.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων

«H κοροϊδία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συνεχίζεται. Σήμερα 7 Ιουλίου άνοιξαν οι προσφορές των υποτιθέμενων επενδυτών για την εξαγορά του ενεργητικού των Ναυπηγείων. 22.1 εκατομμύρια η μία, 25,2 η άλλη.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ των δύο προσφορών, υποψιάζει , ούτως ή άλλως η προσφερόμενη τιμή είναι απολύτως εξευτελιστική και δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στην πραγματική αξία του Ναυπηγείου, την οποία ανεξάρτητοι εκτιμητές έχουν προσδιορίσει σε πάνω από 100 εκατομμύρια.

Δίνουν 25 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο Ναυπηγείο το οποίο είναι σε λειτουργία και το οποίο κατασκευάζει ακόμη και υποβρύχια, ενώ οι ίδιοι προσφέρουν 37 εκατομμύρια για το διπλανό ακίνητο της ΕΤΑΔ, το οποίο είναι μόνο οικόπεδα και μια δεξαμενή.

Οι εργαζόμενοι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου, η οποία εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων, δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτή τη εξέλιξη.

Είμαστε από την αρχή αντίθετοι με την διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μας δικαιώνουν.
Καλούμε τον ειδικό διαχειριστή, καλούμε και την κυβέρνηση να μην αποδεχτούν αυτό το ξεπούλημα. Καλούμε το διαχειριστή να μην αναδείξει πλειοδότη.

Νομική διέξοδος υπάρχει. Να συγκληθεί άμεσα η συνέλευση των πιστωτών και να αποφασίσει τη συνέχιση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β του Πέμπτου Μέρους του Δευτέρου Βιβλίου του νέου πτωχευτικού κώδικα, σύμφωνα με το άρθρο 265 παρ. 1 εδ γ του Κώδικα αυτού και να απορρίψουν τις «προσφορές».

Σε κάθε περίπτωση οι 750 εργαζόμενοι δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Ναυπηγείο δεν πρόκειται να παραδοθεί σε κανένα επενδυτή για ένα κομμάτι ψωμί.

Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα 200 εκατομμύρια που μας χρωστάει η εταιρεία , από τα οποία πάνω από 30 είναι οι αποζημιώσεις μας, σε κανένα.
Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να πάρουν ΑΜΕΣΑ θέση. ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΎΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Και να δεσμευτούν ότι θα μας εξοφλήσουν όλα τα οφειλόμενα. Ότι θα μας καταβάλουν άμεσα τα ποσά που έχει επιβάλει σε βάρος του δημοσίου το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΙCC).

Σε διαφορετική περίπτωση οι αγώνες μας θα πάρουν άλλες διαστάσεις. Και έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε…»

Για «ντροπιαστικές προσφορές» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση που φέρει τις υπογραφές των Δημήτρη Βίτσα (Δ’ Αντιπροέδρου Βουλής), Θεόδωρου Δρίτσα (τομεάρχη Εθνικής Άμυνας), Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), Νεκτάριου Σαντορινιού (τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Γιώργου Τσίπρα (αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Άμυνας) και Αλέξη Χαρίτση (τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως ντροπιαστικές τις προσφορές που κατατέθηκαν για τα ναυπηγεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στις διεκδικήσεις τους, τους οποίους πάντα θωρούσαμε αναπόσπαστο τμήμα της λύσης που πρέπει να δοθεί για τον Σκαραμαγκά και όχι ως «βαρίδι», όπως η Κυβέρνηση δηλώνει μέσα από την τακτική της», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Ντροπιαστικές οι προσφορές που κατατέθηκαν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της Κυβέρνησης, αν τελικά κατακυρώσει το διαγωνισμό στον πλειοδότη.

Όπως ενημερωθήκαμε, από πηχυαίους τίτλους φιλικών προς την Κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να ανακηρύχτηκε τελικά πλειοδότης στην διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το αντίτιμο, που όπως σχολιάζεται «ικανοποίησε» το Ελληνικό Δημόσιο και κατοχύρωσε τον πλειοδότη, κυμαίνεται στα 62,5 εκατ. ευρώ (37,3 εκατ. και 25,2 εκατ,) και αφορά τόσο στην πώληση της Δεξαμενής Νο 5- τη μεγαλύτερη της Μεσογείου-, όσο και στην προβλήτα Νο 4 του Ναυπηγείου, την οποία ορθά διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Λίγο πριν ξεκινήσει άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης και οι γραφικές φωνές περί δήθεν ανάπτυξης, οφείλουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

1. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παρουσιάζει σκοτεινά σημεία και γεννά ερωτήματα καθώς πρόκειται για επαναληπτική διαδικασία (μετά από αυτόν του Δεκεμβρίου που κηρύχτηκε άγονος) κατά την οποία η Κυβέρνηση έσπασε στα δύο, τα προς πώληση τμήματα, δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση 6μηνών, μείωσε σε σημείο ξεπουλήματος κατά 45% τα τιμήματα, δεν όρισε κατώτατη τιμή πώλησης ανάλογη με τα πορίσματα των εκτιμητών και είχε προκλητική χρονική διάρκεια μόνο ενός μήνα.

2. Ο όρος «κοψοχρονιά» φαίνεται να μην είναι αρκετός για να περιγράψει την τελική προσφορά που έγινε για τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων, καθώς ο Σκαραμαγκάς αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικός και παραγωγικός, κατασκευάζοντας υποβρύχια και συντηρώντας σχεδόν το σύνολο του στόλου του πολεμικού ναυτικού, ενώ η πραγματική του αξία, σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές, ξεπερνά τα 100 εκατ.

3. Την ώρα που η Κυβέρνηση θα δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων, ας μεριμνήσει να δώσει και μια πειστική απάντηση στους εργαζομένους, στους οποίους η Επιχείρηση χρωστά περίπου 200 εκατ ευρώ, ενώ το τίμημα των εγκαταστάσεων ανήλθε μόνο στα 25,2 εκατ. Με τόσο χαμηλό τίμημα πως σκέφτονται οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΝΔ να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους αλλά και τα ποσά που έχει επιβάλει σε βάρος του Δημοσίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΙCC);

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: κατάργηση όλων των εργαλείων στήριξης που είχαν ανακοινωθεί λόγω πανδημίας, αυξήσεις φόρων και καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της, αν τελικά αποδεχθεί να κατακυρώσει την εξευτελιστική τιμή στην οποία ο ιδιώτης προτείνει να αγοράσει μια, κομβική για την εθνική μας άμυνα και οικονομία, εγκατάσταση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένουμε να δούμε αν τελικά θα επιλέξει να δώσει την χαριστική βολή στους 750 εργαζόμενους και αν θα βάλει την υπογραφή της κάτω από αυτή τη ντροπιαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στις διεκδικήσεις τους, τους οποίους πάντα θωρούσαμε αναπόσπαστο τμήμα της λύσης που πρέπει να δοθεί για τον Σκαραμαγκά και όχι ως «βαρίδι», όπως η Κυβέρνηση δηλώνει μέσα από την τακτική της, καθώς η πείρα και η εξειδίκευσή τους προσθέτουν στην υψηλή αξία των Ναυπηγείων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter