Έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για τον διορισμό δικαστικού με αντισημιτικό παρελθόν

Έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για τον διορισμό δικαστικού με αντισημιτικό παρελθόν
Πηγή; Facebook

Την «έντονη δυσαρέσκεια» της Ισραηλιτικής Κοινότητας έχει προκαλέσει ο διορισμός της Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για μία ανώτατη δικαστικό με αμφιλεγόμενο παρελθόν καθώς έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τα ΜΜΕ σχετικά με αντισημιτικές της απόψεις και με τη στάση της στο πρωτόδικο Δικαστήριο του Κώστα Πλεύρη για το βιβλίο «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΙΣ η «κα Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστικός Μαριάνθη Παγουτέλη προάγεται από πρόεδρος εφετών στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος:

Ενημερωθήκαμε ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 30ης Αυγούστου 2022, επικυρώθηκε η εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον διορισμό της κας Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Η κα Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Η κα Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος διατυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια του Ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της Ελληνικής Πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα περιφρουρήσει τις αξίες της Δημοκρατίας απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Το blog, η αναφορά Κωνσταντοπούλου και η απαλλαγή

Κατά το παρελθόν το όνομα της κυρίας Παγουτέλη είχε συνδεθεί με ένα ρατσιστικό blog, το οποίο μετά την πρώτη του ανάρτηση το 2007 περιελάμβανε μεταξύ άλλων σχόλια ρατσιστικά, ιδίως κατά των Εβραίων. Μία αντιδικία της με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου οδήγησε τη δικηγόρο το 2010 να καταθέσει αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πειραιά, συνδέοντας τη δικαστική λειτουργό -τότε εφέτη- με το συγκεκριμένο ιστολόγιο marrianaonice.blogspot.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση του blog, η κυρία Παγουτέλη σε ποινικό επίπεδο κρίθηκε ότι δεν ήταν δικό της με δύο διατάξεις εισαγγελικών λειτουργών. Επίσης απηλλάγη σε πειθαρχικό επίπεδο από το Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου καθότι ομοίως κρίθηκε ότι το blog δεν ήταν δικό της. Η κυρία Παγουτέλη αθωώθηκε αμετάκλητα σε όλες τις υποθέσεις που κατέστη κατηγορούμενη μετά από μηνύσεις της δικηγόρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Όσον αφορά στην μειοψηφία της στην υπόθεση Πλεύρη αυτή επικυρώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών αλλά και την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καθώς η υπόθεση έφτασε μέχρι τον ανώτατο βαθμό κρίσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter