Έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Λιβύη

Έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Λιβύη
Εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το ενεργειακό μπρα ντε φερ Ελλάδος – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με επίκεντρο αυτήν τη φορά τη Λιβύη.

Την Τρίτη ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε μια θετική για τις ελληνικές επιδιώξεις ενέργεια, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς δυσμάς

Επί της ουσίας με το υπ’ αριθμόν 595/2022 διάταγμα η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη, τέμνοντας επί της ουσίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Σίσι δείχνει προσηλωμένος στην περίφημη τριμερή Ελλάδος-Αιγύπτου- Κύπρου που υπεγράφη το 2018 αλλά και στη Συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ελλάδα που υπεγράφη στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου 2020 και στην πιο πρόσφατη για έρευνα και διάσωση. Παράλληλα διατηρεί άριστες σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κίνηση της Αιγύπτου φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την προσωρινή φιλοτουρκική κυβέρνηση Ντιμπεϊμπά στην Τρίπολη η οποία αντιμετωπίζει και την καχυποψία της Διεθνούς κοινότητας λόγω καθυστέρησης διενέργειας των εκλογών.

Η τελευταία πάντως σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού πλήρως εναρμονισμένη με τα τουρκικά συμφέροντα με κοινή (με την Άγκυρα) επιστολή της προς τον ΟΗΕ χθες Τρίτη, επικρίνει τις χώρα μας για τη στάση της απέναντι στις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Τουρκία και την προτρέπουν να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις κλιμακωτικές ενέργειες και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα ο όμιλος ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), μέσω της θυγατρικής του Εταιρείας Grid Telecom και η Telecom Egypt, που είναι ο κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Αιγύπτου, ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τη διακλάδωση προς την Κρήτη, του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που θα διασυνδέσει τις περισσότερες χώρες στα παράλια της Αφρικής με την Κρήτη και την Ιταλία. Το τελευταίο προφανώς και συνδέεται με την απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter