Εντός δεκαπενθημέρου στη Βουλή τα νομοσχέδια για απόδημους και εκλογική διαδικασία

Εντός δεκαπενθημέρου στη Βουλή τα νομοσχέδια για απόδημους και εκλογική διαδικασία

Το «πράσινο φως» έδωσε το Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση των νομοσχεδίων σχετικά με την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και την ψήφο των αποδήμων.

Εντός δεκαπενθημέρου θα έχουν δοθεί τα δυο νομοθετήματα στα κόμματα προς διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή. Το χρονοδιάγραμμα αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, συνδέεται με το ότι τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική διατύπωση του άρθρου 54 του Συντάγματος, με το οποίο θα θωρακισθεί συνταγματικά η νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών, το οποίο σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, συνδέεται άμεσα με την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, επιχειρεί, μέσω των νέων τεχνολογιών, να αφαιρέσει γραφειοκρατικά βάρη από τους εκλογείς, τους υποψηφίους, τα κόμματα, τους δικαστικούς αντιπροσώπους. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ετεροδημοτών, ενώ εν γένει όλα τα απαιτούμενα εκλογικά παράβολα θα πληρώνονται ηλεκτρονικά. Επίσης, στην απλούστευση των διαδικασιών περιλαμβάνονται ζητήματα που αφορούν την κατάρτιση των συνδυασμών από τα κόμματα, με τρόπο που να διαμορφώνονται κεντρικά και να δηλώνονται στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης. 

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα ενταχθούν θεσμικά και διαδικασίες που αφορούν τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Έτσι, θα θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας, ενώ θα απεμπλακούν οι περιφέρειες από τη διαδικασία, μέσω της δυνατότητας να αντλούνται άμεσα , σε πραγματικό χρόνο, τα εκλογικά αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. 

Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζει ως καινοτομία ότι για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τις υποσχέσεις του στους ομογενείς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter