Εντός της κυπριακής ΑΟΖ κινείται το τουρκικό «Βarbaros» – Παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ κινείται το τουρκικό «Βarbaros» – Παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Αυτό δείχνει και το στιγμιότυπο οθόνης από το site marinetraffic.com που δημοσιεύουμε και δείχνει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα του σκάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες κινείται με ταχύτητα 4,0 κόμβων εντός της κυπριακής ΑΟΖ (επισυνάπτεται χάρτης).

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος Κύπρου», σε αντίθεση με τη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία αυτή τη φορά υλοποιεί τις απειλές της και έστειλε το «Barbaros» για νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παροτρύνουμε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter