Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατά Παναγιώτη Πικραμμένου

Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατά Παναγιώτη Πικραμμένου

Οι προτάσεις του για τη Δικαιοσύνη ενέχουν κινδύνους ως προς την ανεξαρτησία των δικαστών, καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Οι προτάσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου που «ξεσήκωσαν» τους Διοικητικούς Δικαστές αφορούν τα περί κατάργησης της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και περί διορισμού δικαστών επί θητεία.

Τονίζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζοντας την αντίθεση της: «Είμαστε πάντοτε υπέρ επισταμένης και με επιστημονικώς ορθά κριτήρια (κυρίως ως προς την ποιοτική απόδοση) επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι πρέπει να κρίνονται για τους επόμενους βαθμούς με βάση το δικαιοδοτικό τους έργο και όχι με ασαφή κριτήρια, που μπορεί να οδηγήσουν σε προώθηση των αρεστών. Ο διορισμός καθηγητών ΑΕΙ και δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία, ανεξάρτητα από τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν, ενέχει κινδύνους ως προς την ανεξαρτησία των τελευταίων, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους θα επιστρέψουν στις δικηγορικές τους εργασίες. Αντίστοιχα ζητήματα προκύπτουν και με την εισαγωγή του θεσμού του βοηθού δικαστή, δικηγόρου. Ανησυχία, άλλωστε, προκαλεί η χρήση του όρου «μόνιμοι δικαστές» (έναντι των δικαστών επί θητεία) που παραπέμπει σε αντικατάσταση της ισοβιότητας με μονιμότητα.

Θεωρούμε αυτονόητη την απόρριψη από την Κυβέρνηση των εν λόγω προτάσεων και επιφυλασσόμαστε, με συλλογικές διαδικασίες, να εκφράσουμε ακόμα εντονότερα την αντίθεση των διοικητικών δικαστών σε αυτές».  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter