Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζόμενων ΥΠΠΟ: Μνημείο ανευθυνότητας η στάση της Μενδώνη για τα μουσεία!

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζόμενων ΥΠΠΟ: Μνημείο ανευθυνότητας η στάση της Μενδώνη για τα μουσεία!

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξαπολύει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζόμενων του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να μην κλείσει Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, η κ. Μενδώνη «επιμένει πεισματικά να κρατά ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο επισκέπτες και εργαζόμενους».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Συνεχίζει να προκαλεί με την στάση της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία και καλεί σε εντατικοποίηση των μέτρων για περιορισμό της διάδοσης του ιού, την ώρα που ανακοινώνουν το κλείσιμό τους για το κοινό από το Πράδο και το Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη μέχρι το Met στη Νέα Υόρκη, την ώρα που η Κύπρος και η Ισλανδία προστίθενται στις χώρες που κλείνουν τα μουσεία τους, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ακολουθεί μια δική της πολιτική!

Παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, αλλά και τις παρεμβάσεις διευθυντών και υπηρεσιακών στελεχών, επιμένει πεισματικά να κρατά ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο επισκέπτες και εργαζόμενους!

Στις 11/3, απαντώντας στις δημόσιες πλέον τοποθετήσεις των σωματείων των εργαζομένων, επιχείρησε να «νίψει τας χείρας της» και να κρυφτεί για την λήψη της σχετικής απόφασης πίσω από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας!

Θυμίζουμε πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ζητήσει την «άμεση αναστολή της λειτουργίας των Μουσείων της επικράτειας», ενώ η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων πρόσθεσε την αναγκαιότητα να κλείσουν και οι αρχαιολογικοί χώροι

Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων, στη δική του ανακοίνωση, πέρα από το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας των Μουσείων της χώρας που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Μουσεία – Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες, μουσεία Εφορειών Αρχαιοτήτων, εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ), γνωρίζοντας προφανώς την τραγική κατάσταση που επικρατεί παντού, τόνισε και την ανάγκη «για την άμεση επίλυση ζητημάτων υγιεινής και καθαριότητας (επείγουσα πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, προμήθεια αναγκαίων καθαριστικών και απολυμαντικών υλικών), σε όλους τους επισκέψιμους από το κοινό χώρους καθώς και τους χώρους εργασίας του προσωπικού του ΥΠΠΟΑ», αλλά και την ανάγκη να ληφθούν «έκτακτα μέτρα καθημερινής απολύμανσης όλων των κοινόχρηστων χώρων ευθύνης του ΥΠΠΟΑ με τα απαραίτητα απολυμαντικά διαλύματα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, άλλωστε, και η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος.

Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να πτοούν την Λ. Μενδώνη που εμμένει στην απαράδεκτη στάση να κρατά ανοιχτούς χώρους και μουσεία, όπου συρρέουν σε καθημερινή βάση χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο! Δεν αναλαμβάνει, όμως, καν την ευθύνη για αυτήν της την απόφαση!

Στη σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας για 15 μέρες των δικαστηρίων, αλλά και παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης. Όχι όμως και των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για τα οποία επέστρεψε το «μπαλάκι» στην Λ. Μενδώνη: «μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου πολιτισμού»…

Για ποιον λόγο αυτή η εξαίρεση; Ποιος δεν άφησε της επιτροπή του Υπουργείου Υγείας να συμπεριλάβει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην προληπτική αναστολή λειτουργίας; Γιατί σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο οι χώροι και τα μουσεία έκλεισαν αμέσως μόλις εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν επεκτείνεται το μέτρο παντού, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται πανελλαδικά;

Αμέσως μετά, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση, μιλώντας για «ελεγχόμενη ροή επισκεπτών»… στα μουσεία και τονίζοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα»!

Θαυμάστε υπευθυνότητα! Οποιοσδήποτε γνώστης της πραγματικότητας καταλαβαίνει πως πρόκειται αν, μη τι άλλο, για αστειότητες! Για επικίνδυνα και μη υλοποιήσιμα ημίμετρα, που μάλιστα, κατά την προσφιλή τακτική της κ. Μενδώνη, μεταφέρουν την ευθύνη της υλοποίησή τους στους εργαζόμενους!

ΩΣ ΕΔΩ!

Αυτό το παιχνιδάκι της ανευθυνότητας πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ!

Να κλείσουν ΤΩΡΑ τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι για να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις και η ΠΟΕΥΠΠΟ, που και σε αυτό το θέμα κρύβεται!

Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές της και τις επιλογές της υπουργού Πολιτισμού!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter