ΕΟΔΥ ανοργανωσιάς και ανευθυνότητας

ΕΟΔΥ ανοργανωσιάς και ανευθυνότητας

Αντιμέτωποι με τον… ΕΟΔΥ και με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναγκάζονται δυστυχώς να βρεθούν σε καθημερινή βάση συμπολίτες μας οι οποίοι είτε νοσούν με Covid-19 είτε ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ή απλώς θέλουν να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες από τον πλέον αρμόδιο φορέα του κράτους.

Πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος Ελληνας φωτορεπόρτερ Αρης Μεσσήνης, καταγγέλλουν στο Documento την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΔΥ τη στιγμή που η χώρα δεν προλαβαίνει να μετρά χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού και με τις ΜΕΘ να έχουν αγγίξει ήδη το κόκκινο. 

Καμία ιχνηλάτηση, ασυνεννοησία, ανοργανωσιά και ανευθυνότητα χαρακτηρίζουν αυτήν τη στιγμή έναν οργανισμό απ’ τον οποίο κάποιος θα περίμενε και θα απαιτούσε σαφέστατες οδηγίες για να προστατέψει όχι μόνο τη ζωή του αλλά και τη δημόσια υγεία. Οι εντολές του ΕΟΔΥ έχουν καταστεί χρησμοί της Πυθίας που καλείσαι να ερμηνεύσεις τελικά ο ίδιος. Ταυτόχρονα, τα τεστ που γίνονται –και υπολείπονται μέχρι και σήμερα από τον αριθμό αυτών που διενεργούνται στο εξωτερικό– κάθε άλλο παρά δειγματοληπτικά θεωρούνται καθώς δεν ακολουθείται η ορθή επιστημονική διαδικασία.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο, στις αρχές δηλαδή του πρώτου lockdown, το Documento αποκάλυπτε ότι το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ έπεφτε πιο συχνά και από μωρό που προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα και πως τελικώς πίσω από το call center κρύβονταν όχι ιατρικό ή εξειδικευμένο προσωπικό αλλά… ανειδίκευτοι υπάλληλοι μιας ιδιωτικής πολυεθνικής χωρίς κανένα απολύτως ιατρικό υπόβαθρο, δεν περίμενε κανείς ότι σήμερα, έξι και πλέον μήνες μετά, θα επικρατούσε χειρότερο μπάχαλο.

Μια από τις πιο σοκαριστικές καταγγελίες που δέχτηκε τότε η εφημερίδα ήταν της Κικής Καρυδάκη. Η 67χρονη φαρμακοποιός δήλωνε «αρνούμαι να πεθάνω στο σπίτι μου» εξαιτίας της αντιμετώπισης που είχε από τον ΕΟΔΥ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, της είχαν πει για τον γιο της που είχε συμπτώματα να κάτσει σπίτι και να… πλένει χεράκια. Σήμερα, στο σφοδρότατο δεύτερο κύμα της πανδημίας, όλα κρέμονται από μια κλωστή, όμως η πολιτική αντιμετώπιση δείχνει να κινείται αντίθετα από το στέρεο έδαφος της κοινής λογικής.

«Ημουν θετικός. Δεν με ενημέρωσαν ποτέ»

Ο βραβευμένος Ελληνας φωτορεπόρτερ Αρης Μεσσήνης γύρισε πριν από δύο εβδομάδες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου είχε βρεθεί για να καλύψει τον πόλεμο. Οταν προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» το τεστ ήταν υποχρεωτικό και έγινε από μονάδες του ΕΟΔΥ. Οπως είπαν σε όλους τους επιβάτες της πτήσης, αν ήταν θετικοί θα τους ενημέρωναν εντός 24 ωρών. Ουδέποτε συνέβη. Ευτυχώς ο πολύπειρος φωτορεπόρτερ υποβλήθηκε αυτοβούλως σε τεστ σε μονάδα ιδιωτικής κλινικής η οποία τον ενημέρωσε εντός έξι ωρών ότι ήταν θετικός. Ηταν ασυμπτωματικός. «Εάν δεν είχα κάνει το τεστ ιδιωτικά, θα είχα έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο: τη σύντροφό μου, τα παιδιά μου, άλλους αγαπημένους μου, φίλους, γνωστούς και συναδέλφους. Θα ξεκινούσε αλυσιδωτή μετάδοση παντού» καταγγέλλει στο Documento.

Την ίδια στιγμή μιλά για απαράδεκτη στάση, που πέρα από εγκληματική ανοργανωσιά αποδεικνύει κρατική ανευθυνότητα: «Προσπαθούν να σώσουν με σπασμωδικές κινήσεις τα λάθη τους και να στηρίξουν κάπως την οικονομία. Και γίνονται περισσότερα λάθη. Δεν υπάρχει λογική στα μέτρα που παίρνουν, αλλά φαίνεται να τα λαμβάνουν μόνο και μόνο για να λένε ότι πήραν μέτρα. Δεν υπάρχει σχέδιο και σοβαρή οργάνωση. Μας έκλεισαν όλους μέσα και δεν παραδέχονται τίποτε. Από το άνοιγμα του τουρισμού με λάθος τρόπο, τον συνωστισμό εδώ και μήνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι το άνοιγμα των σχολείων με τόσους μαθητές σε μια τάξη. Το ρίχνουν πάντα στην ατομική ευθύνη. Παίζουν συνεχώς αυτή την κασέτα για τους ανεύθυνους νέους. Δυστυχώς τα αποτελέσματα από τη μη παραδοχή των ευθυνών τους τα βλέπουμε όλοι. Χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και δεκάδες θάνατοι».

Ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρει ο Αρ. Μεσσήνης, που μπήκε μόνος του σε 14ήμερη καραντίνα, δεν επικοινώνησε μαζί του παρότι ενημερώθηκε από την ιδιωτική κλινική. Μία φορά τον κάλεσαν από αστυνομικό τμήμα για να δουν αν είναι σπίτι του. Ακόμη τονίζει ότι το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη, ενώ χαρακτηρίζει θολό το τοπίο γύρω από την ιχνηλάτηση.

«Μη αξιόπιστα τα αποτελέσματα των τεστ»

Τα όσα διαδραματίζονται με τα τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό καυτηριάζει ο Απόστολος Βανταράκης. Ο καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πρόεδρος των βιοεπιστημόνων Ελλάδας αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτά δεν γίνονται σε επιστημονική βάση: «Εάν δεν έχουμε επιδημιολογικά κριτήρια, που συνήθως δεν έχουμε, δεν μπορούν να οργανωθούν με δειγματοληπτικό (επιδημιολογικό πλαίσιο) πλάνο. Δηλαδή ανά συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού ανάλογα με την ηλικιακή κατανομή που έχει η περιοχή. Υπάρχουν π.χ. περιοχές που είναι πιο γερασμένες και περιοχές πιο νεανικές. Σκεφτείτε μια πλατεία. Θα βρείτε άλλους ανθρώπους το πρωί και άλλους το απόγευμα. Δεν είναι ουσιαστικά τυχαίο το δείγμα στη δειγματοληψία, που θα έπρεπε να είναι για να βγάλουμε επιδημιολογικά αυτό που χρειάζεται. Είναι μια βολική δειγματοληψία. Οποιος θέλει έρχεται και του παίρνουν δείγμα. Περισσότερο είναι κοινωνική προσφορά και όχι μελέτη με επιδημιολογικά κριτήρια».

Όπως δηλώνει, «αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Γιατί χαλάμε χρήματα στα τεστ αυτά, στα οποία υπάρχει και η αβεβαιότητα καθώς δεν είναι μοριακά. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι δεν πρόκειται για τυχαίο δείγμα, άρα τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα». Προσθέτει επίσης ότι θα έπρεπε να γίνονται σε διάφορα χρονικά σημεία, όπως ορίζεται στο πλαίσιο της δειγματοληψίας. «Αρα, αν θες να δεις πώς κινείται η διασπορά του ιού, το κοιτάς ανά ηλικιακή ομάδα,. Οπότε κάνεις μια τυχαιοποιημένη μελέτη. Το τέστινγκ είναι προληπτικό. Δεν έχει νόημα να κάνεις τεστ έτσι. Τι να πεις; Οτι έχει μεγάλη διασπορά; Αφού έχει μεγάλη διασπορά. Το βλέπεις από τα θετικά κρούσματα. Αν έκανες δειγματοληπτικό τέστινγκ, θα έβλεπες νωρίτερα την αύξηση της διασποράς. Επομένως θα έπαιρνες μέτρα νωρίτερα. Αυτός είναι ο λόγος των διαγνωστικών τεστ».

«Δεν σήκωσε ποτέ κανείς το τηλέφωνο»

Για ανευθυνότητα καταγγέλλει τον ΕΟΔΥ στο Documento η Ν.Δ. (τα στοιχεία της στη διάθεσή μας). Στις 28 Οκτωβρίου ξύπνησε με έντονο πονόλαιμο και με πυρετό 38,8. Πήρε τον ΕΟΔΥ, που της έδωσε ασαφή απάντηση πώς να κινηθεί, ενώ περίμενε 40 ολόκληρα λεπτά στην αναμονή. Το κέντρο επιχειρήσεων της είπε να απευθυνθεί στα επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου. «Οταν τους ρώτησα αν θα με δεχτούν με τα συμπτώματα που έχω, μου απάντησαν ότι μάλλον θα δεχτούν να με εξετάσουν και αν το κρίνουν απαραίτητο θα διενεργήσουν και τεστ Covid, χωρίς καμία σιγουριά» λέει στο Documento.

Πήγε στο νοσοκομείο, περίμενε έξω στο κρύο και στην υγρασία με πυρετό για πολλές ώρες. Της έκαναν τεστ κορονοϊού. Της δόθηκε αντιβίωση για αμυγδαλίτιδα και ένα χαρτί για κατ’ οίκον περιορισμό έως τις 2 Νοεμβρίου, ημέρα που θα είχε βγει το αποτέλεσμα του τεστ το οποίο θα μάθαινε εκείνη καλώντας σε αριθμό που της είχαν δώσει. Τη διαβεβαίωσαν μάλιστα ότι τους θετικούς τους αναζητούν και τους ενημερώνουν σίγουρα. Προσπάθησε επί τέσσερις ώρες να βγάλει γραμμή. Τίποτε. Πήρε στο νοσοκομείο αλλά εφημέρευε και γινόταν πανικός. Της είπαν να πάρει το επόμενο πρωί και να μην ανησυχεί, γιατί τους… θετικούς τους ενημερώνουν. Το τηλέφωνο δεν το σήκωσε ποτέ κανείς και πήγε μέχρι το νοσοκομείο για να μάθει τελικά από γιατρό ότι είναι θετική.

«Η ανευθυνότητα αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πολλούς από τους συνανθρώπους μας αν είχα επαναπαυτεί στο γεγονός ότι καλούν και ενημερώνουν τους θετικούς και άρα αφού δεν με κάλεσαν είμαι αρνητική, ειδικά από τη στιγμή που δεν είχα πια συμπτώματα» καταγγέλλει. Ευτυχώς, όπως λέει, που οι εργοδότες της την πίεσαν να φέρει αρνητικό τεστ επιστρέφοντας στην εργασία και έμαθε έτσι, αφού πλέον είχαν υποχωρήσει τα συμπτώματά της, ότι ήταν θετική. Διαφορετικά, θα είχε πάρει λεωφορείο να πάει στη δουλειά της, ερχόμενη σε επαφή ακόμη και με 100 άτομα εκεί.

«Ο ΕΟΔΥ δεν απάντησε ποτέ»

Ο Ιωάννης Σιαμαντάς είναι ωτορινολαρυγγολόγος στη Ναύπακτο και εξέτασε μια 23χρονη κοπέλα η οποία είχε για μέρες πυρετό. Ο γιατρός θεώρησε την περίπτωση ύποπτη για κορονοϊό και την έστειλε για rapid test. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Προσπάθησε να ενημερώσει τον ΕΟΔΥ. Επί πέντε ώρες καλούσε τον τετραψήφιο αριθμό και περίμενε στην αναμονή για 15-20 λεπτά τη φορά. Κανείς όμως δεν απάντησε. Την ίδια τύχη με τον ΕΟΔΥ είχαν και από το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

«Είναι απαράδεκτο όλο αυτό που γίνεται εν έτει 2020 σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Εν μέσω πανδημίας και ενώ αναμέναμε το δεύτερο κύμα να μην έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το κράτος» τονίζει στο Documento ο κ. Σιαμαντάς.

Λες και αδιαφορούσαν για την ιχνηλάτηση

Τέλη Οκτωβρίου η Μυρσίνη Ρ. ανέβασε πυρετό. Τηλεφώνησε ο σύζυγός της στον ΕΟΔΥ και ο γιατρός με τον οποίο επικοινώνησε διαπίστωσε ότι πρόκειται για απλό κρυολόγημα. Έπειτα από λίγες μέρες παρουσίασε δέκατα, απώλεια γεύσης – όσφρησης και καταρροή. Τηλεφώνησε η ίδια στον προσωπικό της γιατρό, ο οποίος αποκρίθηκε πως πρόκειται για συμπτώματα κορονοϊού. Αμέσως μετά επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ, αναμένοντας περίπου μισή ώρα για να συνδεθεί. Και πάλι ο γιατρός του ΕΟΔΥ εκτίμησε ότι πρόκειται για κρυολόγημα.

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου έκαναν τεστ PCR και εκείνη και ο σύζυγός της. Η Μυρσίνη Ρ. βγήκε θετική και ο σύζυγός της αρνητικός. Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και ο γιατρός της επισήμανε πως πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 μέρες, οι οποίες μετρούν από την ημέρα που έγινε το τεστ. Ο γιατρός της είπε επίσης ότι δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει τεστ μετά το πέρας της 14ήμερης απομόνωσής της. Δεν τη ρώτησαν ούτε πόσων χρόνων είναι ούτε αν έχει υποκείμενα νοσήματα ούτε πώς πιθανολογεί ότι κόλλησε προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση.

Χωρίς συμπτώματα, ο Π.Δ. υποχρεώθηκε λόγω του επαγγέλματός του να υποβληθεί σε τεστ. Του ανακοίνωσαν ότι έχει προσβληθεί και θα πρέπει να μπει σε 14ήμερη καραντίνα. Καθώς έχει οικογένεια και ανησυχεί για την υγεία της συζύγου του και των δύο ανήλικων παιδιών τους, τηλεφώνησε στον ΕΟΔΥ για να ενημερωθεί. Περίμενε 35 λεπτά, για να του ανακοινώσει η υπάλληλος ότι όλη η οικογένεια πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα.

Σε ερώτηση του Π.Δ. σχετικά με το αν θα έπρεπε τα ανήλικα παιδιά του, μαθητές δημοτικού, να υποβληθούν σε τεστ, προκειμένου σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι νοσούν να ειδοποιήσουν το σχολείο ώστε να κλείσουν οι τάξεις τους, η απάντηση που πήρε τον προβλημάτισε: «Δεν χρειάζονται τεστ. Απλώς να παραμείνετε σε καραντίνα. Το σχολείο έχει το πρωτόκολλό του και ξέρει τι πρέπει να ακολουθήσει».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter