ΕΟΔΥ για νέο κορονοϊό: Χαμηλός ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου.

Σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης για τον νέο κορονοϊού, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής του στη χώρα μας είναι χαμηλός, ωστόσο ο Οργανισμός θα παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Η εξάπλωση του κορονοϊού (2019-nCoV) στην Ανατολική Ασία και εσχάτως στις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα εκεί, οδήγησε τον ΕΟΔΥ στην πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης για την εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: «Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κορονοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κορονοϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.