Εορδαία: Καταστράφηκαν οι κόποι μιας χρονιάς από το χαλάζι (Video)

Εορδαία: Καταστράφηκαν οι κόποι μιας χρονιάς από το χαλάζι (Video)

Για ολοσχερή καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειές τους, ειδικά στα μήλα και στα κεράσια, κάνουν λόγο οι παραγωγοί στους Πύργους του δήμου Εορδαίας, επισημαίνοντας ότι οι συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις στην περιοχή της Κοζάνης την Τρίτη και χθες Τετάρτη, κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους

Η εικόνα που αντίκρισαν οι αγρότες στα χωράφια τους ήταν αποκαρδιωτική όπως λέει στο www.praktoreio-macedonia.gr ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, παραγωγός αλλά και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας. “Υπέστησαν καταστροφές 1200 στρέμματα με μηλιές, 600 στρέμματα κεράσια. Η ζημιά εκτιμάμε ότι φτάνει το 100% της παραγωγής” αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος και προσθέτει: “Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική, τα προϊόντα μας είναι για πέταμα, θα σαπίσουν πάνω στα κλαδιά. Έχουμε καταστραφεί”.

“Επί 30 ολόκληρα λεπτά την περασμένη Τρίτη έπεφτε χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή. Και δεν μας έφτανε αυτό, έπεσε χαλάζι και χθες” λέει με απογοήτευση. Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στις μόνιμες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών δικτύων. Περίπου 2500 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή, από αυτά τα 700 στρέμματα διαθέτουν μόνιμες αντιχαλαζικές εγκαταστάσεις, όπως σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας.

“Ήδη ο ΕΛΓΑ πραγματοποίησε μια πρώτη αυτοψία. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις υποβολής ζημιών από τους αγρότες, για να ακολουθήσουν οι τελικές εκτιμήσεις απο τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί” διευκρινίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Όπως λένε οι αγρότες της περιοχής, δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που έρχονται αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο παγετός είχε χτυπήσει τους Πύργους, το Μεσοβούνι και τα Κομνηνά τον περασμένο μήνα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα χωράφια.

“Από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 23 του μηνός προκλήθηκαν επίσης τεράστια προβλήματα από τον παγετό. Τότε είχαμε καταστροφές σε 12.000 στρέμματα” ανέφερε ο παραγωγός από τους Πύργους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter