Έως πότε θα ανέχεται ο Σαμαράς την «κηδεμονία» Σημίτη στη ΝΔ;

Έως πότε θα ανέχεται ο Σαμαράς την «κηδεμονία» Σημίτη στη ΝΔ;
Πηγή: Youtube

Η επιλογή του Κύπριου μεν, «σημιτικού» δε Χρήστου Στυλιανίδη για το αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήρθε να γύρει ξανά την εσωκομματική πλάστιγγα υπέρ της εκσυγχρονιστικής συνιστώσας που πληθαίνει και αυξάνεται επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ και της χώρας. Αν και ενισχυμένη από τον τελευταίο ανασχηματισμό, η «σαμαρική» πτέρυγα πρέπει να αποδεχτεί την υπουργοποίηση ενός ακόμα προσώπου που έπινε νερό στο όνομα του Κώστα Σημίτη.

Η υπουργοποίηση των Θάνου Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Σίμου Κεδίκογλου (χωρίς να παραγνωρίζεται ότι ο τελευταίος είναι βουλευτής Εύβοιας) έδωσε την εντύπωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει γέφυρες στον Αντώνη Σαμαρά. Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ερμήνευαν την αξιοποίηση των εν λόγω βουλευτών ως προσπάθεια κατευνασμού του Μεσσήνιου πολιτικού με φόντο τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ άλλοι συνέδεαν τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη με την ανάγκη συσπείρωσης προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη στο τραπέζι η επιλογή των πρόωρων εκλογών χωρίς δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες για τυχόν εσωκομματικές τρικλοποδιές και απρόοπτα.

Μπορεί από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού να μην ενθουσιάστηκαν με την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη, όμως, το φιάσκο που ακολούθησε τους ανέδειξε νικητές στην εσωκομματική διελκυστίνδα. Η ανακοίνωση του Χρ. Στυλιανίδη θόλωσε τα νερά της «σαμαρικής» επικράτησης, αποδεικνύοντας την προσκόλληση του πρωθυπουργού με το σημιτικό πολιτικό υλικό εντός και εκτός συνόρων.

Όσοι στο εσωτερικό της ΝΔ χαμογέλασαν με την αποπομπή Χρυσοχοΐδη, τελικά βρέθηκαν μπροστά στον Στυλιανίδη, ο οποίος δήλωνε στο πρόσφατο παρελθόν πως «ο Κ. Σημίτης είναι μια πολιτική προσωπικότητα που σφράγισε -και το ρήμα το λέω με πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει- τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου την τελευταία εικοσιπενταετία».

Μάλιστα, στην ίδια ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης έπλεξε το εγκώμιο του Κ. Σημίτη για τη συμφωνία του Ελσίνκι, η οποία μόνο αποστροφή προκαλεί στην ακραία πτέρυγα της ΝΔ. «Οι μεγάλες αποφάσεις του Ελσίνκι και της Κοπεγχάγης δεν θα είχαν το όφελος που είχαν για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου εάν δεν ήταν πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης με την αξιοπιστία του» είχε σημειώσει.

Δείτε την ομιλία του κ. Στυλιανίδη για τον Κ. Σημίτη:

Εκτός αυτού, ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας φέρει -κατά τους «σαμαρικούς»- το βάρος της υποστήριξης του σχεδίου Ανάν. «Αυτή η θέση του χρεώνεται…» σχολίασε με νόημα σημαίνον στέλεχος της «σαμαρικής» πτέρυγας χωρίς όμως να κρύβει την αμηχανία του για την επιλογή του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, ένα ερώτημα που εγείρεται είναι η στάση που θα τηρήσει ο κ. Στυλιανίδης αν η κυβέρνηση σιωπήσει για άλλη μια φορά μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ή αν επαναληφθεί κάποια δήλωση, όπως αυτή του Ν. Δένδια για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις: «Η Τουρκία σκάβει στη λάσπη και χαλάει τη διεθνή εικόνα της».

Σε κάθε περίπτωση, μένει να αποδειχτεί μέχρι πότε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κερδίσει τη μάχη για την προεδρία του κόμματος ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα υπομένει και θα παρατηρεί στωικά την κεντροαριστερή διολίσθηση, καταπίνοντας την επιλογή στελεχών που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επί εθνικών και όχι μόνο θεμάτων με τον σκληρό πυρήνα της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter