Εποικοδομητικές συνομιλίες

Επαφές Τσίπρα με Ντέρμπιν και Cinespace: Δυνατότητες για νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερουσιαστή, Ντικ Ντέρμπιν, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία, αλλά και εποικοδομητικές επαφές στο γνωστό στούντιο της Cinespace για επενδύσεις στη χώρα μας στον οπτικοακουστικό τομέα. 

Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, οι προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας, οι περιφερειακές εξελίξεις και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ενέργεια, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που είχε η Ελλάδα το 2015 από τις ΗΠΑ και η οποία σήμερα είναι ακόμα πιο ισχυρή στην πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας. Σε αυτό τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, γεγονός που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώθηκε στη συνάντηση με τον Γερουσιαστή Ντέρμπιν.

Επιπλέον, έγινε συζήτηση για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται εκτενώς στην αναπτυξιακή πορεία στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερουσιαστής του Ιλινόι τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη να υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για γεωπολιτικούς. Συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση στα θέματα που αφορούν την ενέργεια, με δεδομένο το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς.

Τέλος, τονίστηκε ότι το Σικάγο ήταν μια πόλη που ξεπέρασε δυσκολίες του παρελθόντος, καταφέρνοντας να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, επομένως υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από αυτό το παράδειγμα.

Συνάντηση στα στούντιο της Cinespace 

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα, δεδομένου του νέου ευνοϊκού πλαισίου που υπάρχει στον τομέα των παραγωγών στη χώρα μας, καταγράφηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Cinespace Film Studios και τη συνάντησή με τον πρόεδρό τους στον Καναδά και το Σικάγο, Στέλιο Μιρκόπουλο και 'Αλεξ Πίσιος.

Οι ισχυροί άνδρες της μεγάλης εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις ελληνικές ενέργειες που έχουν γίνει ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα. «H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική», τόνισε στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Τέρενς Κουίκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ από ελληνικής πλευράς τονίστηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει μια χώρα υποδοχής επενδύσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, τηλεόραση κτλ.), αρχής γενομένης από την πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της επιδότησης οπτικοακουστικών έργων (νόμος 4487/ 2017) στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Η ελληνική πλευρά επισήμανε επίσης ότι για την εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί κονδύλια της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα διαθέτει χαρακτηριστικά που την καταστούν ελκυστική για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων, όπως η ηλιοφάνεια, η εναλλαγή τοπίου, τα μνημεία, οι τουριστικές υποδομές κτλ. Ωστόσο, παρόλα αυτά έως σήμερα δεν υπήρχε κανενός είδος κίνητρο προς την διεθνή και εγχώρια κοινότητα παραγωγών και δημιουργών με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών κινηματογράφησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον από τα συναρμόδια υπουργεία.

Στην αρχή της συνάντησης, ο πρόεδρος των Στούντιο στο Τορόντο, Στέλιος Μιρκόπουλος (σ.σ. θείος του 'Αλεξ Πίσιος και του αντιπροέδρου της εταιρείας Δημήτρη Μιρκόπουλου) ενημέρωσε για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η «οικογενειακή επιχείρηση» των Cinespace Studios.

«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών-κινηματογροάφου να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Στέλιος Μιρκόπουλος. Ο 'Αλεξ Πίσιος είπε ότι «οκτώ χρόνια πριν στο Σικάγο έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά τώρα έχουμε μια τεράστια βιομηχανία φιλμ που παράγει 7.500 θέσεις εργασίας και φέρνει 3 δισ. δολάρια για το κράτος». Για να προσθέσει ότι «μετά τη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό σήμερα, νιώθουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να το κάνουμε επίσης στην Ελλάδα και ανυπονομούμε για το μέλλον». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μιρκόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αποτελεί μια τεράστια μηχανή ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που κάποιες παραγωγές μπορεί να έχουν».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ντ. Ντέρβιν
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Σικάγο, με τον Στέλιο Μιρκόπουλο των "Cinespace" που εδρεύουν στο Τορόντο του Καναδά.
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.