Επαγγελματικό Επιμελητήριο: «Ανεπίτρεπτο» να ζητούν επιστροφές επιδοτήσεων των τιμολογίων ρεύματος

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: «Ανεπίτρεπτο» να ζητούν επιστροφές επιδοτήσεων των τιμολογίων ρεύματος

«Ανεπίτρεπτο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου να ζητούν από επαγγελματίες να επιστρέψουν επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2022-2023) επειδή δεν εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα το είχε αναδείξει η εφημερίδα Documento με πρωτοσέλιδό της και τίτλο: Ζητάνε πίσω ενισχύσεις €800 εκατ. ευρώ στο ρεύμα – Κοροϊδία Μητσοτάκη στους μικρομεσαίους

Όπως αναφερόταν μάλιστα η κυβέρνηση το είχε αποκρύψει πριν τις Ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα το άρθρο ανέφερε:

«Οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί έχουν αποσταλεί στο τέλος Ιουνίου 2024, μετά το πέρας δηλαδή των ευρωεκλογών, και ζητούν διάφορα ποσά από τους επαγγελματίες που είχαν επιδοτηθεί. Για να είναι καλυμμένοι οι πάροχοι, με την υπογραφή των υπουργών Θεόδωρου Σκυλακάκη (νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Λευτέρη Αυγενάκη (πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) και του καταστροφέα του κοινωνικού κράτους υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, εξεδόθη εν κρυπτώ στις 10.6.2024 –μία ημέρα δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών– η με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινή υπουργική απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των πρόσθετων επιδοτήσεων.»

Στην επιστολή του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναρωτιέται επίσης αν είναι ηθικό το να ζητείται από επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών διόλου ευκαταφρόνητα ποσά χωρίς να αναρωτιέται κανείς πως μπορούν να το πληρώσουν υπό τις σημερινές συνθήκες στην αγορά με την ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος στα ύψη.

Και καταλήγει:

«Ως Επιμελητήριο ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό από κάποιον υπεύθυνο και όχι παραπομπή σε κάποιο ΦΕΚ ή σε υπουργικές αποφάσεις του παρελθόντος. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια που έχει σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα καθώς από την εξέλιξη τους καθορίζεται και ο οικογενειακός και επαγγελματικός τους προϋπολογισμός.»

Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για τα τιμολόγια ρεύματος:

Τις τελευταίες ημέρες φτάνουν συνεχώς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τα παράπονα επαγγελματιών που ξαφνικά επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022-2023.

Υπάρχουν περιπτώσεις μελών μας που καλούνται να πληρώσουν σε παρόχους εκατοντάδες ευρώ και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Όπως μάθαμε, πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωρηθεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση. Μόνο που τελικά δεν εγκρίθηκε ποτέ η καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πλέον, μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών.

Όλο αυτό που γίνεται θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο και καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να μας απαντήσουν σε κάποιες εύλογες απορίες:
-Όλοι αυτοί οι σημερινοί οφειλέτες είχαν ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά;
-Το ίδιο το κράτος δεν φρόντισε για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω επιδότησης;
-Πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών -υπάρχουν σχετικοί λογαριασμοί στη διάθεση του Ε.Ε.Α.- ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό;

Αναρωτήθηκε κανείς αν αυτός ο άνθρωπος, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με την τόση ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος στα ύψη, μπορεί να έχει τη δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής του όποιου ποσού;
-Από την στιγμή που η κυβέρνηση κάποια στιγμή έμαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες;

Ως Επιμελητήριο ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό από κάποιον υπεύθυνο και όχι παραπομπή σε κάποιο ΦΕΚ ή σε υπουργικές αποφάσεις του παρελθόντος. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια που έχει σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα καθώς από την εξέλιξη τους καθορίζεται και ο οικογενειακός και επαγγελματικός τους προϋπολογισμός.

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια από τα τιμολόγια που απέστειλαν στο Ε.Ε.Α. επαγγελματίες – μέλη του:

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ-ΔΕΗ-1 by Website Documento on Scribd

Διαβάστε επίσης:

«Πυρά» του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατά Άδωνη: «Με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε»


Τι συμβαίνει με το Facebook; Κατέβασε ρεπορτάζ των δηλώσεων Μητσοτάκη για τα κενά άμυνας


Βολεύτηκαν με το «Βόρεια Μακεδονία» οι Νεοδημοκράτες!


Επικοινωνιακό «δομικό ανασχηματισμό» Γενικών Γραμματέων ετοιμάζει ο Μητσοτάκης


Κύρτσος: «Βουλιμικός μητσοτακισμός» η κερδοσκοπία στην ενέργεια


Τζο Μπάιντεν: Κλιμακώνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί – Η χαριστική βολή και το «τεστ αντοχής»


Politico: Πρόκειται για το τέλος της Λεπέν;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter