Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Να μην εξοντωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Να μην εξοντωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Τα δημοσιεύματα που επανέφεραν στο προσκήνιο λίγες ώρες μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και την ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από τον Κωστή Χατζηδάκη, τις συστάσεις της Κομισιόν για τροποποίηση του συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων καθώς οι δηλώσεις για μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φορολογική μεταρρύθμιση, προκάλεσαν την αντίδραση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου το οποίο σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Τι ψήνεται για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών;» προειδοποιεί τη νέα κυβέρνηση να μην λάβει μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα προκαλέσουν την εξώντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην ανακοίνωσή του βέβαια το Επαγγελματικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι κανένας δεν είναι υπέρ της απόκρυψξς εισοδημάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα που να εξοντώνουν όσους εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

«Πριν σβήσει ο προεκλογικός απόηχος της υπόσχεσης ότι «εμείς δεν θα βάλουμε νέους φόρους» και μόλις η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε, εμφανίστηκαν και τα πρώτα μετεκλογικά δημοσιεύματα περί φορολογίας. Είναι γνωστό από την πείρα ότι τα προεκλογικά προγράμματα ισχύουν μέχρι το βράδυ των εκλογών γιατί μετά υπερισχύει το «σοβαρό και υπεύθυνο»: «τώρα είμαστε κυβέρνηση» με το οποίο σβήνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις και στη θέση τους τίθενται οι ανάγκες της ανάπτυξης, της οικονομίας, της τήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, η άντληση εσόδων…

Με βάση αυτή την «αρχή», διέρρευσαν και τα πρώτα, μη επιβεβαιωμένα, σχέδια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Στην ατζέντα του διαλόγου βρίσκονται η αναβίωση των τεκμηρίων, η επιλεκτική διατήρηση τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της έκπτωσης δαπανών, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακό πελατολόγιο…

Ο προσανατολισμός είναι η δραστική αλλαγή της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, με στόχο την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσής τους, καθώς μέχρι σήμερα ο φόρος που πληρώνουν, σύμφωνα με τα πορίσματα είναι μικρός.

Φυσικά κανένας δεν είναι υπέρ της απόκρυψης εισοδήματος με αποτέλεσμα να την πληρώνουν στρώματα φορολογουμένων που αδυνατούν, είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, να φοροδιαφύγουν. Αυτό δεν σημαίνει μέτρα στο άλλο άκρο της εξοντωτικής φορολογικής καταπίεσης»

Διαβάστε επίσης

Έρχονται μετεκλογικές αυξήσεις στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Ξεκινούν φορο-σαφάρι για τα ελευθέρια επαγγέλματα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter