Επαναφορά της επιστολικής ψήφου στη Βουλή λόγω «Όμικρον»;

Επαναφορά της επιστολικής ψήφου στη Βουλή λόγω «Όμικρον»;

Στην επαναφορά των έκτακτων μέτρων λειτουργίας της Βουλής προσανατολίζεται ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Όμικρον». Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόθεση επανεφαρμογής της «φιλτραρισμένης» επιστολικής ψήφου.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναμένει την εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας προκειμένου να θέσει στην επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων την αναπροσαρμογή του πρωτοκόλλου λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Όπως είχε εφαρμοστεί και κατά το παρελθόν, ο αριθμός των βουλευτών που θα παρευρίσκονται στην Ολομέλεια αναμένεται να μειωθεί, με το σύστημα Webex να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο προκειμένου να μην μετατραπεί η Βουλή σε εστία υπερμετάδοσης.

Παράλληλα, ο κ. Τασούλας σκέφτεται την επαναφορά της επιστολικής ψήφου των βουλευτών για τις ονομαστικές ψηφοφορίες. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στηλίτευε το γεγονός ότι οι επιστολικές ψήφοι παραδίδονται πρώτα στις γραμματείες των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγιζε «μεθόδευση της ΝΔ που καταλύει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας» λόγω της εφαρμογής του μέτρου στη μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Νίκου Παππά, θυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε ταχθεί κατά της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στην αντίστοιχη διαδικασία για την Προανακριτική Επιτροπή με ελεγχόμενο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε απόσχει από ψηφοφορία, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει την παγίωση της συγκεκριμένης πρακτικής όσο το μέτρο βρίσκεται εν ισχύ. Τότε, ο Κ. Τασούλας είχε απαντήσει ότι μπορεί να μην πρόκειται για σύγχρονη μέθοδο, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν νοθεύει τη μυστικότητα της ψήφου. «Δεν παραβιάζουμε τον Κανονισμό. Η διαδικασία είναι προστατευτική και για την υγεία και για την έκφραση γνώμης», ήταν τα λόγια του.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται να ισχύσει τηλεργασία έως 50% για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως επίσης θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα για τον τρόπο αντιμετώπισης της επαφής των υπαλλήλων με κάποιο κρούσμα. Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη δειγματοληψία στο Κοινοβούλιο προκειμένου τυχόν κρούσματα να εντοπιστούν και να τεθούν σε απομόνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter