Επανεκκινεί ο τουρισμός με πάνω από 8.000 δειγματοληπτικά τεστ καθημερινά

Επανεκκινεί ο τουρισμός με πάνω από 8.000 δειγματοληπτικά τεστ καθημερινά

Από σήμερα 1η Ιουλίου η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της σε 14 χώρες και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες από Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Οι έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα σύνορα στα βόρεια της χώρας θα είναι εντατικοί και χιλιάδες τεστ αναμένονται να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με το Open TV, καθημερινά, θα διεξάγονται 8.724 δειγματοληπτικά τεστ, σε αεροδρόμια, σε λιμάνια και σε χερσαία σύνορα. Μάλιστα, όταν ανοίξουν και οι 40 πύλες εισόδου στη χώρα μας τα δειγματοληπτικά τεστ θα αυξηθούν στα 12.000. Παράλληλα, οι έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση.

Στο μεταξύ έως τις 15 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, με εξαίρεση τους πολίτες των 14 χωρών για τις οποίες άναψε το πράσινο φως η Ε.Ε. 

Απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για τη Βρετανία, την Τουρκία και την Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι μεταξύ άλλων και οι ΗΠΑ, και η Βραζιλία, ενώ για την Κίνα είχε εξαρχής ειπωθεί ότι θα υπάρξει ο όρος της αμοιβαιότητας.

Επιπλέον, συνεχίζεται  η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ και για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως). Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Επίσης, ανοικτές είναι και οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

Έντονη είναι ωστόσο, η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα 9 κρούσματα από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες (Τρίτη), είναι «εισαγόμενα» και είναι ταξιδιώτες που ήρθαν με αεροπορικές πτήσεις στη χώρα μας.

Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση κατηγορείται για παλινωδίες και προχειρότητα στο θέμα του τουρισμού από επιχειρηματίες του κλάδου. Μεταξύ άλλων, στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για σοβαρές αστοχίες στα πρωτόκολλα και στη διαχείριση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα κενά στην ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων απειλούν να τινάξουν στον αέρα την εικόνα της ασφαλούς χώρας που επιδιώκει να χτίσει η κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter