Έπαθε αλλεργία ο Μητσοτάκης με την απλή αναλογική

Έπαθε αλλεργία ο Μητσοτάκης με την απλή αναλογική

Αλλεργία παθαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πέριξ στο άκουσμα της «απλής αναλογικής». Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας η ουσία δεν είναι η πιο σωστή εκπροσώπηση, αλλά το καπέλωμα της πλειοψηφίας από τη μειοψηφία, με ό,τι αυτό σημαίνει…

Απαντώντας στη θέση της κυβέρνησης με αφορμή την προαναγγελία του Πάνου Σκουρλέτη από το βήμα του συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως η απλή αναλογική «Διαλύει το βασικό κύτταρο της κοινωνίας»!

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση ΝΔ. Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και επαναλαμβάνοντας την εμμονή του κόμματός του ενάντια στο σύστημα της απλής αναλογικής.

Η παραπάνω «γραμμή» είχε ξεκαθαριστεί και στις αρχές της εβδομάδας από τον πρόεδρο της ΝΔ:

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

Τι είχε πει ο Πάνος Σκουρλέτης

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, επανέλαβε ότι «ως εκλογικό σύστημα» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, (σ.σ. οι επόμενες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019) καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν».

Ο ίδιος, απαντώντας την περασμένη Δευτέρα στον Κυρ. Μητσοτάκη, είχε αναφέρει τα εξής:

«Η νέα επίθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους.

Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει. Εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές. Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι’ αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές» .

Η Γραμμή Βορίδη – Πατούλη κατά της απλής αναλογικής

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, στον χαιρετισμό του στο πρώτο κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την Τετάρτη, επανέλαβε ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, «θα καταργήσει αμέσως την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, εάν θεσπιστεί».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για το υπουργείο, το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, οι πολλαπλοί έλεγχοι, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού αλλά το πώς θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια. Αυτή είναι η προτεραιότητά του, αυτό θέλει για να τον θυμούνται ο κ. Σκουρλέτης» επισήμανε. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «σήμερα, στα δημοτικά συμβούλια οι συναινέσεις στηρίζονται σε ισχυρή βάση γιατί υπάρχει πλειοψηφία» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση «για έναν και μόνο σκοπό, να διαμορφώσει ερείσματα σ’ αυτήν».

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθεί «ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου» . Όπως είπε «για εμάς “κόκκινη γραμμή” αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται 

Αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο, ιδίως ενόψει θέρους» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

«Από κει και πέρα, ωστόσο, υπάρχει και το αίτημα των τοπικών κοινωνιών να εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα που μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να εκφράσει. Η ανάγκη περάσματος σε ένα μοντέλο που θα διευκολύνει τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων είναι μία υπόθεση που θα διευρύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών» προσθέτει.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, είναι απαραίτητη η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να διεξαχθούν με αυτό το σύστημα, ανεξαρτήτως των ονείρων που κάνει ο επικεφαλής της ΝΔ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter