Επείγον έγγραφο του ΥΠΕΣ για την προετοιμασία των εκλογών της Κυριακής

Επείγον έγγραφο του ΥΠΕΣ για την προετοιμασία των εκλογών της Κυριακής

Έγγραφο με την ένδειξη «κατεπείγον-εκλογικό» έφτασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην Περιφέρεια Αττικής από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε πλήρη εγρήγορση για τις τοπικές εκλογές της 2ας Ιουνίου.

H επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί µόνο µεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών ή των υποψήφιων δηµάρχων των δύο συνδυασµών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν συγκέντρωσαν ποσοστό µεγαλύτερο του 50%.

Οι συνδυασµοί που θα συµµετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό ψηφοδελτίων στον κάθε δήµαρχο.

Επίσης, οι αρμόδιοι καλούνται να ελέγξουν την επάρκεια του εκλογικού υλικού, το οποίο θα πρέπει να έχει παραδοθεί στους δήµους, το αργότερο µέχρι την Πέµπτη 30.5.2019.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τµήµατα που χρησιµοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία της 26ης Μαΐου 2019, µε τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας/μία γραµµατέας.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 η ώρα και θα λήξει στις 19.00 η ώρα. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σηµειώνει σταυρό προτίµησης. Την ερχόμενη Κυριακή, ηµέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρέπει να παραµείνουν ανοικτοί έως την ολοκλήρωση της µετάδοσης των αποτελεσµάτων από όλα τα εκλογικά τµήµατα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρµοδιότητα.

Παράλληλα, οι δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν προς την περιφέρεια φαξ με το οποίο θα την ενημερώνουν για την άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων. Στο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης (Αριθ. Πρωτ. 40869/29.5.2019) υπάρχουν διευκρινίσεις για τον τρόπο που πρέπει να χειρισθούν οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής ζητήματα όπως οι παραλειφθέντες και οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς.

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

-Οι παραλειφθέντες εκλογείς, θα ψηφίσουν µε πιστοποιητικό εγγραφής στα δηµοτολόγια ή µητρώα αρρένων, το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόµενους από το δήµο τους και το οποίο θα φέρει την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019». Οι παραλειφθέντες υπήκοοι κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν µε τη σχετική βεβαίωση η οποία χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόµενο από το δήµο στον οποίο υπέβαλε την αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο (θα υπογράφουν την ίδια υπεύθυνη δήλωση με τους διπλοεγγεγραµµένους εκλογείς).

-Οι διπλοεγγεγραµµένοι εκλογείς, δίπλα στο όνοµα των οποίων στον εκλογικό κατάλογο, υπάρχει η ένδειξη ∆, θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση του διπλοεγγεγραµµένου εκλογέα, στην οποία θα πρέπει να συµπληρώνονται όλα τα στοιχεία του εκλογέα και ιδιαίτερα ο Ειδικός Εκλογικός Αριθµός, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο.

Στην υπεύθυνη δήλωση ο εκλογέας συµπληρώνει στο τέλος τη φράση: «Επίσης ότι άσκησα το εκλογικό µου δικαίωµα την Κυριακή 26.5.2019 σ’ αυτό το ίδιο εκλογικό τµήµα». Οι υπεύθυνες δηλώσεις διπλοεγγεγραµµένων και παραλειφθέντων εκλογέων (και τα πιστοποιητικά) πρέπει να αποσταλούν στα Πρωτοδικεία, σε ξεχωριστό φάκελο από το λοιπό εκλογικό υλικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter