Επεισόδια ΑΠΘ – Συλληφθείς μιλά στο documentonews: «Εμείς δε λέμε ότι δε θέλουμε βιβλιοθήκη – Μου έλεγαν τώρα θα πεις πονάω παλιοπ@@@να;»

Επεισόδια ΑΠΘ – Συλληφθείς μιλά στο documentonews: «Εμείς δε λέμε ότι δε θέλουμε βιβλιοθήκη – Μου έλεγαν τώρα θα πεις πονάω παλιοπ@@@να;»

Ο 24χρονος φοιτητής Β.Β. που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη μετά από μια πρωτόγνωρη επίθεση της αστυνομίας μέσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών, μιλά στο documentonews.gr για τη στιγμή της σύλληψης του αλλά και για τα όσα έλεγε ο επικεφαλής της επιχείρησης στην ομάδα σύλληψης, που όπως φαίνεται λειτούργησε παρά τις εντολές του, με αποτέλεσμα να τους βρίζει και να τους απειλεί μπροστά στον συλληφθέντα.

«Δεν είναι το πρόβλημα μας να χτιστεί μια βιβλιοθήκη, φοιτητές είμαστε»

«Βρέθηκα εκεί μετά από κάλεσμα φοιτητικών σχημάτων και συλλογικοτήτων για να διαμαρτυρηθώ για την παρουσία της αστυνομίας και για να υπερασπιστώ το άσυλο. Είμαι φοιτητής, το άσυλο ωστόσο είναι κεκτημένο πολλών χρόνων και ο αγώνας αυτός δεν έχει σχέση κατά τη γνώμη μου με το εάν είσαι φοιτητής ή όχι» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Το αφήγημα της βιβλιοθήκης το χρησιμοποιούν για να λένε ότι η ένταση προκαλείται επειδή εμείς, οι φοιτητές, δε θέλουμε να υπάρξει βιβλιοθήκη. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αν ήθελαν να δημιουργήσουν υποδομές, θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει σε πολλά άλλα σημεία βιβλιοθήκη και να διορθώσουν τις ήδη υπάρχουσες που μπάζουν νερά και έχουν προβλήματα. Εμείς δεν λέμε ότι δε θέλουμε τη βιβλιοθήκη, το πρόβλημα μας είναι η αστυνομία. Το πανεπιστήμιο ήταν πάντα ένας χώρος συνεύρεσης, αγώνων, πολιτικών ιδεών – διαφορετικών συχνά. Ο κόσμος έβρισκε ένα τρόπο να συλλογικοποιηθεί μέσα από τα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει το δικό μας χώρο συνεύρεσης, που αυτό ήταν το Στέκι στο Βιολογικό. Δεν είναι το πρόβλημα μας να χτιστεί μια βιβλιοθήκη, φοιτητές είμαστε, αυτό είναι προφανές στη λογική μας αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν μπορεί να το ακούσει αυτό, γιατί γράφονται και λέγονται άλλα. Εγώ εκτιμώ ότι όλο αυτό γίνεται γιατί ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου θέλει να κάνει πολιτική καριέρα. Πέρυσι δεν κατάφεραν να μπει η αστυνομία στα πανεπιστήμια γιατί βρήκαν τους φοιτητές ενωμένους και το σχέδιο τους φέτος είναι να σπάσουν τις αριστερές οργανώσεις από τις αναρχικές συλλογικότητες, ώστε αυτή η διάσπαση να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό το προσπάθησαν με το κλείσιμο του Στεκιού, χτύπησαν δηλαδή πρώτα τον αναρχικό χώρο με την λογική ότι θα σπάσει τους φοιτητές στα δυο.»

Ο επικεφαλής έβριζε τους αστυνομικούς λέγοντας τους: «Δε σας έδωσα κάποια εντολή, κάνατε του κεφαλιού σας»

«Ήμουν εκεί με το πρόσωπο μου, χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, για να υπερασπιστώ μαχητικά το πανεπιστήμιο και τους συμφοιτητές/τριες μου. Η επίθεση των αστυνομικών ξεκίνησε τη στιγμή που ήμασταν στα σκαλιά της ΣΘΕ. Είχε κρυφτεί ο ένας από την ομάδα σύλληψης πίσω από το δέντρο και απλά έτρεξε χωρίς κάποια εντολή, έκανε του κεφαλιού του. Μετά που με είχαν συλλάβει ήρθε ο επικεφαλής της επιχείρησης, έριξε στον ένα μια σφαλιάρα στο κεφάλι και τον έβριζε λέγοντας του: “δε σας έδωσα κάποια εντολή, κάνατε του κεφαλιού σας. Αν με παρακούτε, την επόμενη φορά θα σας στείλω σπίτι σας”. Αυτοί όταν με είχαν στο στενάκι μετά τη σύλληψη έδιναν συγχαρητήρια μεταξύ τους, λες και ήμουν λάφυρο, το έβλεπαν λες και είμαστε ομάδες και κέρδισαν κάτι. Ήταν νευριασμένοι επειδή δημιούργησα λέει ένα κλίμα μπροστά στις κάμερες με τις φωνές και μου έδιναν σφαλιάρες. Μετά ο επικεφαλής μίλησε και σε εμένα και μου λέει: «τώρα που δεν έχει κάμερες θα πεις πονάω παλιοπ@@@να;».

 

«Έγινε μια μάχη σώμα με σώμα γιατί είχαν περάσει την πόρτα»

«Με έπιασαν την ώρα που πήγα να μπω μέσα στη ΣΘΕ. Ένας με έπιασε από το τσαντάκι, οι σύντροφοι μου προσπάθησαν να με τραβήξουν μέσα και έγινε μια μάχη σώμα με σώμα γιατί είχαν περάσει την πόρτα και είχαν μπει μέσα στο κτήριο. Εκείνη τη στιγμή σκάει η διμοιρία πετάει μια κρότου λάμψης, πέταξαν και ένα ασφυξιογόνο. Ο ένας μου δίνει κλωτσιά για να πέσω κάτω, πετάνε άλλη μια κρότου λάμψης και εκείνη τη στιγμή κλείνουν από την αριστερή μεριά την πόρτα, μπαίνουν πιο μέσα για να σπάσουν τον κόσμο και μετά κλείνουν και την άλλη την πόρτα και ακολουθεί ό,τι φαίνεται στο βίντεο. Δεν πρόλαβα ούτε να μπω μέσα στο κτήριο όπως έτρεξα, ούτε να αντισταθώ εκείνη τη στιγμή.»

«Εμείς είμαστε, ήμασταν και θα είμαστε εκεί πέρα μέχρι να φύγει η αστυνομία από το πανεπιστήμιο. Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, να διαδίδουμε τις ιδέες μας και θα συλλογικοποιούμε τις δράσεις μας για να έρθει και νέος κόσμος σε αυτόν τον αγώνα. Δε θα επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί το πανεπιστήμιο και να γίνει ένα αστυνομικό παράρτημα. Θα είμαστε εκεί να υπερασπιζόμαστε μαχητικά όσους χώρους, ελευθερίες και δικαιώματα έχουν κατακτηθεί όλα αυτά τα χρόνια» καταλήγει ο 24χρονος φοιτητής.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter