Επέκταση του δικαστικού έτους με «κυβερνητική απόφαση»

Αυτό τόνισε και σήμερα στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, με τους εκπροσώπους των δικηγόρων.

Απαντώντας στα ερωτήματα για το μείζον θέμα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ο αρμόδιος υπουργός φέρεται να επισήμανε ότι κυβερνητική βούληση είναι η επέκταση του δικαστικού έτους ως αναγκαίο μέτρο για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των εργασιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών ξεκινά σταδιακά, με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.

Παράλληλα, ο υπουργός υποστήριξε πως για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η 27η Απριλίου 2020 ως η ημέρα έναρξης λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων.

Ο Κ. Τσιάρας περιέγραψε επιπλέον τα στάδια της σταδιακής άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών, στις οποίες η δεύτερη φάση θα αφορά πιθανότατα τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων. Ο Υπουργός διευκρίνισε μάλιστα πως το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχετικά με το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε πως χρειάζεται πιθανώς αναστολή της σχετικής προθεσμίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Ο υπουργός ενημέρωσε παράλληλα για τις δράσεις του υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr. Ενημέρωσε δε για την πορεία υλοποίησης του έργου διάθεσης ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.

Διαβάστε επίσης: Από τις 27 Απριλίου η σταδιακή άρση των μέτρων - Ανοίγουν υποθηκοφυλακεία και πρωτοδικεία

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.