Επέκταση χωρικών υδάτων: Τελικά μήπως είχε δίκιο ο κ. Τσίπρας;

Επέκταση χωρικών υδάτων: Τελικά μήπως είχε δίκιο ο κ. Τσίπρας;

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας τότε σε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, υπό τον ίδιο, με τη συμμετοχή των αρμόδιων τομεαρχών του κόμματος και των πρώην αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε βγάλει είδηση. Είχε για πρώτη φορά προτείνει την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας _x000D_
στα 12 ναυτικά μίλια στη ΝΑ Μεσόγειο δηλαδή ανατολικά της Κρήτης νότια, _x000D_
νοτιοανατολικά της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και νοτίως του _x000D_
Καστελόριζου.

«Κι αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει την πρόταση αυτή για να αναχαιτιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή (ήταν η περίοδος που το Όρουτς Ρέις διεξήγαγε έρευνες ακόμη και 6 μίλια νότια του Καστελόριζου). Άλλωστε το περίφημο τουρκικό «casus belli» αφορούσε την ιδιομορφία του Αιγαίου ως περίκλειστη θάλασσα. Συνεπώς η Τουρκία δεν είχε κανέναν έρεισμα ώστε να αντιδράσει σε μια τέτοια κίνηση της Ελλάδος. Ήταν η εποχή όπου ο κ. Γεραπετρίτης δήλωνε για το τουρκικό ερευνητικό και το Καστελόριζο ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια.

Τότε ο κ. Γεραπετρίης έκανε λόγο για «εύκολους λεονταρισμούς» και κ Χρυσοχοΐδης χαρακτήριζε την πρότασή του Αλέξη Τσίπρα «εθνικιστική». Σήμερα, τρεις μήνες μετά, με αφορμή την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο (επέκταση που καλωσόρισε ο κ. Τσίπρας αφού το 2018 και η δική του κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να πράξει το ίδιο) ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι προφανώς και η χώρα μας διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα να πράξει το ίδιο και ανατολικά της Κρήτης. Να προχωρήσει δηλαδή, κατά τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη σε «εύκολους λεονταρισμούς» και κατά τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ σε μια «εθνικιστική» κίνηση.

Όμως στη θέση Τσίπρα φαίνεται ότι καταφεύγει και ένας παλιός γνώριμος, ο μετριοπαθής Χρήστος Ροζακης. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, διαπραγματευτής στις διερευνητικές με την Τουρκία και ομότιμος καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πρόσφατο άρθρο του στα ΝΕΑ υποστήριξε ότι προτείνει να επιδιωχθεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε Δυτική, Νότια και Ανατολική Κρήτη καθώς και στην ανατολική ακτή της Ρόδου και Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου. Και το λέει αυτό ένας άνθρωπος ο οποίος είναι κόκκινο πανί για τους γνωστούς ακραίους περί τα εθνικά κύκλους. Τελικά μήπως είχε δίκιο ο κ. Τσίπρας;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter