Επενδυτής θα ανοίξει την Κλωνατέξ

Επενδυτής θα ανοίξει την Κλωνατέξ

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση επίσημης πρότασης από το επενδυτικό σχήμα Aiglon SLP (fund) στο πτωχευτικό δικαστήριο για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ, πρώην Κλωνατέξ), όπως αποκαλύπτει το Documento.

 Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα της επαναλειτουργίας μέρους των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της πρώην εισηγμένης εταιρείας, η οποία από το 2012 βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης.

Πριν από λίγες μέρες, εκπρόσωποι του ελληνικών συμφερόντων fund επισκέφτηκαν αυτοπροσώπως τις εγκαταστάσεις της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentο, τα αποτελέσματα της επίσκεψης κρίθηκαν θετικά από τους εκπροσώπους του επενδυτή, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αποτίμηση της αξίας της πρώην εισηγμένης εταιρείας. Κατά τις ίδιες πηγές, η πλευρά του fund με έδρα το Λουξεμβούργο έχει ήδη καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο καθώς και επενδυτική πρόταση, που περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της πρώην εισηγμένης εταιρείας, η οποία από το 2012 βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης.

Με βάση το σχέδιο των εργαζομένων

Στόχος του επενδυτικού ταμείου είναι ουσιαστικά να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν καταρτίσει οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ. Προβλέπεται η επαναλειτουργία δύο εργοστασίων παραγωγής νήματος υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κομοτηνή (εργοστάσια Ροδόπης και Μαρώνειας) καθώς και μιας καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής νήματος, πλεκτηρίου υφάσματος και κοπής-ραφής ενδύματος ιδιόκτητου σήματος στο βιομηχανικό συγκρότημα στη Στενήμαχο Νάουσας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ολοκληρωθεί το όλο σχήμα θα απασχολεί πάνω από 600 εργαζομένους, ενώ τα κεφάλαια κίνησης και οι επισκευές που απαιτούνται ανέρχονται σε 6-7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δεν αφορούν την εξαγορά της ΕΝΚΛΩ αλλά την επαναλειτουργία της. Με λίγα λόγια, ο επενδυτής θα καταβάλει επιπρόσθετα χρήματα για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΚΛΩ μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το πτωχευτικό δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμισε άνοιξε ο δρόμος για την επαναλειτουργία μέρους της ΕΝΚΛΩ. Συγκεκριμένα με την προσθήκη της παραγράφου 5 στο άρθρο 84 του πτωχευτικού κώδικα δίνεται η δυνατότητα να συγκληθεί εκ νέου η γενική συνέλευση των πιστωτών ώστε να εξετάσουν ενδεχόμενη επενδυτική πρόταση. Δηλαδή εάν είχε αποφασιστεί προηγουμένως η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, αυτό μπορεί να αλλάξει σε μια νέα γενική συνέλευση εφόσον υποβληθεί αίτημα από το 20% των πιστωτών και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Στη νέα γενική συνέλευση η αρχική απόφαση περί χωριστής εκποίησης περιουσιακών στοιχείων μπορεί να μετατραπεί σε απόφαση εκποίησης της επιχείρησης ως συνόλου ή κλάδων αυτής. Με λίγα λόγια, η γενική συνέλευση των πιστωτών μπορεί να κρίνει την πρόταση του επενδυτή ανεξάρτητα από τη στάση του συνδίκου. Το νέο σχήμα, εάν τελικά προχωρήσει, θα αποτελεί καινούργια νομική οντότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια την εταιρεία που θα συσταθεί.

Τέσσερις μήνες καθυστέρησε η αυτοψία

Εντύπωση προκαλεί το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε προκειμένου ο υποψήφιος επενδυτής να πραγματοποιήσει αυτοψία κατά 100% στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΝΚΛΩ. Αν και το επενδυτικό ταμείο εκδήλωσε ενδιαφέρον από τα τέλη Σεπτέμβρη προς τη σύνδικο πτώχευσης αναφορικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας επένδυσης κεφαλαίων στην ΕΝΚΛΩ, η αυτοψία ολοκληρώθηκε περίπου στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Μάλιστα μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε και ανταλλαγή επιστολών, με τη σύνδικο πτώχευσης να ζητεί αρχικά συγκεκριμένα στοιχεία από το επενδυτικό ταμείο.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή με ημερομηνία 11/11/2016 την οποία στέλνει προς τον εκπρόσωπο του fund η σύνδικος, με την οποία ζητεί να της κατατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του Aiglon SLP. Λίγες μέρες μετά ο εκπρόσωπος του fund απέστειλε απαντητική επιστολή, όπου ανέφερε ότι δεν μπορεί να παραδώσει επιχειρησιακά σχέδια καθώς, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα πρέπει πρώτα να «εκτιμηθεί η κατάσταση των εγκαταστάσεων και να υπάρξει αποτίμηση αξίας, σύμφωνα με τους τρέχοντες όρους της αγοράς. Ανέφερε ακόμη πως εφόσον ολοκληρωνόταν η επίσκεψη, μέσα σε 15 ημέρες θα κατετίθετο επενδυτικής πρότασης για την αγορά περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης εταιρείας.

«Θεωρώ ότι μετά τις παραπάνω διευκρινήσεις δεν θα προβάλετε άλλες ενστάσεις ώστε άμεσα να επισκεφθούμε όλες τις εγκαταστάσεις με στόχο τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης μιας επένδυσης που πιστεύουμε ότι δύναται να ωφελήσει πολλαπλώς όχι μόνο τους πιστωτές, αλλά την ελληνική οικονομία γενικότερα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του fund στη συγκεκριμένη επιστολή. Τελικά η αυτοψία στις εγκαταστάσεις της ΕΝΚΛΩ ολοκληρώθηκε στις 24 Φλεβάρη, ύστερα από τέσσερες και πλέον μήνες εκδήλωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το Aiglon SLP.

Το ΙΚΑ ακύρωσε πλειστηριασμό

Την ίδια ώρα οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της πρώην εισηγμένης εταιρείας συνεχίζονταν. Στις 20 Φεβρουαρίου διεξήχθη ένας ακόμη πλειστηριασμός για μηχανήματα της εργοστασιακής μονάδας «Δούδος» της ΕΝΚΛΩ σε τιμή 36.000 ευρώ. Ωστόσο το ΙΚΑ, το οποίο αποτελεί έναν εκ των πιστωτών της πρώην εισηγμένης, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου αίτηση ακύρωσης του πλειστηριασμού. Το σκεπτικό του ΙΚΑ βασιζόταν στο ότι δεν θα έπρεπε να πωλείται εξοπλισμός των εργοστασίων σε χαμηλό κόστος τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτική πρόταση η οποία ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη για τους πιστωτές. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter