Έπεσαν οι μάσκες στην προανακριτική

Έπεσαν οι μάσκες στην προανακριτική

Αποκριάτικο σόου των κατηγόρων με την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Οι «κουκούλες» βγήκαν αλλά δεν ήταν των προστατευόμενων μαρτύρων. Ηταν οι «κουκούλες» που κάλυπταν τις πραγματικές προθέσεις μελών της πλειοψηφίας της προανακριτικής της Βουλής απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Νοvartis.

Τους ήθελαν απροστάτευτους, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμη και τον Αρειο Πάγο που ύψωσε απροσπέλαστο φραγμό στην εκπλήρωση της επιθυμίας τους, όχι όμως για να διερευνήσουν την αλήθεια σε σχέση με την υπόθεση που εξετάζουν και που αφορά τυχόν έκνομες ενέργειες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ήθελαν να τους εκφοβίσουν, να τους υποβάλουν σε χωροφυλακίστικες ανακρίσεις, να δημιουργήσουν εντυπώσεις αφήνοντας να διαρρέουν εκτιμήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με την ουσία των καταθέσεών τους, διασκεδάζοντας έτσι τις βαρύτατες καταγγελίες τους για τον ρόλο πολιτικών προσώπων στο μεγάλο σκάνδαλο της Νοvartis.

Πού το πήγαιναν είχε διαφανεί από την αρχή, μετά όμως και την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία τι σήμαινε ο λυσσαλέος αγώνας τους, κόντρα σε νόμους και διεθνείς συμβάσεις, να άρουν την ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Φαρμακερές καταθέσεις

Στην αποκάλυψη των κινήτρων τους σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες. Οπως προκύπτει από τα πρακτικά των καταθέσεών τους κι όχι από τις σκόπιμες διαρροές της παραπληροφόρησης, παρά το μπούλινγκ που υπέστησαν και τις τρικλοποδιές που επιχείρησαν να τους βάλουν κάποιοι με εξυπνακισμούς καφενειακού τύπου, οι προστατευόμενοι μάρτυρες στάθηκαν απολύτως θεσμικοί απέναντι σε αντιθεσμικές συμπεριφορές και δεν ήταν λίγες οι φορές που τους επέστρεψαν την απαξίωση.

Αν η εξέταση των δύο μαρτύρων από κάποια μέλη της προανακριτικής ήταν ταινία, θα ήταν αστυνομικοπολιτική παρωδία, με τις κωμικές νότες να συναγωνίζονται σε ένταση τις θλιβερές στιγμές.

Κατά την εξέταση του πρώτου, του «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος επέλεξε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, ακόμη και στις πλέον άτοπες, επιβεβαιώνοντας ότι όλα όσα έχει αποκαλύψει είναι αληθή και προϊόν αυτόβουλης ενέργειας, κάποιοι επιχειρώντας να τον… ξεμπροστιάσουν τον αποκαλούσαν ακόμη και με το όνομα του ανθρώπου που θεωρούν ότι βρίσκεται πίσω από την ανωνυμία του. Στο τέλος έκαναν διαρροή και πόσες φορές ζήτησε να πάει τουαλέτα για να καταδείξουν ότι είναι συγκεκριμένο πρόσωπο, καθώς και εκείνο όταν είχε εξεταστεί είχε πάει ισόπόσες φορές για την… ανάγκη του.

Κατά την εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», η οποία απολύτως θεσμικά και ορθότατα νομικά αρνιόταν να απαντήσει στις ερωτήσεις που δεν αφορούσαν την ερευνώμενη υπόθεση, περίσσεψαν οι ειρωνείες.

«Εμμένω στις καταθέσεις μου όσον αφορά την υπόθεση Novartis. Δεν με εκβίασε ούτε με απείλησε κανένας. Κατέθεσα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, την οποία θα υποστηρίξω κατά την ακροαματική διαδικασία και την εκδίκαση της υπόθεσης Novartis στα δικαστήρια ενώπιον του φυσικού μου δικαστή» ήταν η κατηγορηματική θέση της, ενώ κάποια στιγμή έκανε λόγο για «συζήτηση καφενείου».

Και οι δύο μάρτυρες ξεκαθάρισαν ότι δεν γνωρίζουν τον Δ. Παπαγγελόπουλο ενώ δεν αναίρεσαν ούτε γραμμή από όσα έχουν πει στις πολλές καταθέσεις τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

«Η αλήθεια σάς πονάει»

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση της «Κελέση».

Μάρτυρας: Η αλήθεια είναι αυτό, όσο και εάν σας πονάει. Η υπόθεση είναι Novartis και όχι Παπαγγελόπουλου.

Μπουγάς (πρόεδρος της επιτροπής): Θα πείτε την αλήθεια, είστε υποχρεωμένη και θα το κάνετε απόψε. Ανασκευάστε αυτά που λέτε και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε για να απαντήσετε.

Μάρτυρας: Το «ανασκευάστε» είναι απειλή;

Μπουγάς: Οχι, καθόλου. Μάρτυρας: Δεν ανασκευάζω και δεν λέω ψέματα. Σοβαρά μιλάτε; Θα ανασκευάσω τις καταθέσεις μου; Εμμένω στις καταθέσεις μου και δεν γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Μπουγάς: Να ανασκευάσετε, κυρία μάρτυς, αυτά τα οποία μας έχετε πει «δεν απαντώ» και ό,τι αφορούν την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Αυτό σας ζητώ να ανασκευάσετε, γιατί δεν είναι έτσι.

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω, κλητεύθηκα για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν τον γνωρίζω. Η υπόθεση Novartis δεν έχει να κάνει με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Προκλητικός ο Κεγκέρογλου

Επιθετικός προς την «Κελέση» ήταν το μέλος της προανακριτικής Βασίλης Κεγκέρογλου κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής. Της μιλά λες και βρίσκονται στο καφενείο της Βουλής, με τη μάρτυρα να τον βάζει διαρκώς στη θέση του. Σε κάποιο σημείο μάλιστα της απευθύνεται λες και είναι η ίδια… κατηγορούμενη.

Ιδού ο χαρακτηριστικός διάλογος: Κεγκέρογλου: Ποιος είναι συνήγορός σας;

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω και δεν είμαι κατηγορούμενη για να έχω συνήγορο.

Κεγκέρογλου: Σωστό αυτό, συγγνώμη, νομικό σύμβουλο. Νομικό σύμβουλο έχετε;

Μάρτυρας: Δεν έχει χρειαστεί. Κεγκέρογλου: Εάν λοιπόν σας χρειαστεί, τηλεφωνήστε μου. Πείτε του να μου τηλεφωνήσει να σας στείλω τα έγγραφα όπου η κ. Τουλουπάκη σας αποκαλύπτει.

Μάρτυρας: Τις απειλές κρατήστε τις για εσάς.

Κεγκέρογλου: Ποιες απειλές; Ούτε το όνομα είπα…

Μάρτυρας: Το εκλαμβάνω ως απειλή.

Κεγκέρογλου: Ούτε το όνομα είπα και σας είπα ότι είναι η τελευταία δήλωση.

Μάρτυρας: Οτι αν μου χρειαστεί κάποιος να απευθυνθώ σε εσάς για να με υποστηρίξετε.

Κεγκέρογλου: Οχι, δεν καταλάβατε.

Μπουγάς: Οχι, δεν είπε αυτό. Μάρτυρας: Απειλές δεν δέχομαι. Κεγκέρογλου: Ακούστε, κυρία «Κελέση», όχι εδώ κολπάκια.

Μάρτυρας: Θα σας παρακαλέσω να μην απειλείτε τον μάρτυρα!

Κεγκέρογλου: Οχι σε μένα απειλές. Γιατί με απειλήσατε. Εγώ σας είπα εάν θέλετε για τη δική σας βοήθεια…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter