Έπεσαν οι υπογραφές για τις συχνότητες του 5G

Έπεσαν οι υπογραφές για τις συχνότητες του 5G

Με την υπογραφή των συμβάσεων για τη χρήση των συχνοτήτων όπου θα λειτουργήσουν τα «κινητά» δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) φεύγει το 2020.

Αυτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της ΕΕΤΤ από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Κ. Μασσέλο, και τους επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μ. Τσαμάζ, της Vodafone Ελλάδας, Χ. Μπρουμίδη, και της WIND Ελλάς, Ν. Ζαρκαλή, με την παρουσία των της ΕΕΤΤ, Δ. Βαρουτά και Σ. Παντελή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.

Το κατακυρωθέν τίμημα και από τις τρεις εταιρείες που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται συνολικά σε 372.261.153 ευρώ.

Κ. Μασσέλος: «Ζητούμενο η ομοιόμορφη κάλυψη της Επικράτειας»

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κ. Μασσέλος, επισήμανε σχετικά ότι «ο κύκλος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την διάθεση φάσματος που κλείνει σήμερα αποτελεί το αναγκαίο πρώτο βήμα. Το ζητούμενο τώρα είναι η γρήγορη ανάπτυξη ποιοτικών 5G δικτύων που θα καλύπτουν το δύσκολο ανάγλυφο της Ελληνικής επικράτειας επί ίσοις όροις, αλλά και η αξιοποίηση των δικτύων όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και παραγωγικά. Ας μην αντιμετωπίσουμε όμως την ανάπτυξη των δικτύων 5G ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των υπόλοιπων δικτυακών υποδομών στη χώρα, και ιδιαίτερα από τις υποδομές των δικτύων οπτικών ινών. Ο σωστός σχεδιασμός αυτών των δύο δικτύων είναι ο κοινός σχεδιασμός. Αυτός που θα αλλάξει άρδην το τηλεπικοινωνιακό μας περιβάλλον και μέσω αυτού την οικονομία μας. Η σύγκλιση των δικτύων 5G με τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH to 5G convergence) είναι ο αμέσως επόμενός μας στόχος.».

Κ. Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα ηγήθηκε στην περίπτωση του 5G»

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, τόνισε ότι: «ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός είναι πράγματι ιδιαίτερα καινοτόμος, καθώς για πρώτη φορά δημοπρατήθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις μπάντες συχνοτήτων μαζί, δημιουργήθηκε το fund «Φαιστός» από το νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, ενώ κάποιες συχνότητες θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς.

Μια τέτοια διαδικασία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του κράτους και της αγοράς, είναι μια συλλογική προσπάθεια – αφορά και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, και την Πολιτεία, και τις ανεξάρτητες Αρχές. Σχεδιάσαμε κάτι που μπορούμε να παρουσιάζουμε σε άλλες χώρες ως βέλτιστη καλή πρακτική και τολμώ να πω ότι στην περίπτωση του 5G ηγηθήκαμε.».

Μ. Τσαμάζ (όμιλος ΟΤΕ): «Ένας καλύτερος κόσμος για όλους»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μ. Τσαμάζ, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν δίκτυο 5G και αυτό δίνει ένα παγκόσμιο μήνυμα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας. Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις. Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά. Διαθέσαμε 123 εκατ. ευρώ για το νέο φάσμα, ποσό που έχουμε ήδη καταβάλει στο σύνολό του, και είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουμε εξαγγείλει για την τετραετία. Το νέο φάσμα θα μας βοηθήσει να «ξεδιπλώσουμε» σταδιακά τις απεριόριστες δυνατότητες του δικτύου μας 5ης γενιάς. Η έλευση του 5G στην Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι με ξεκάθαρη στρατηγική, βούληση για επενδύσεις και συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.».

Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): «Προτεραιότητα η ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χ. Μπρουμίδης, σημείωσε ότι «η απόδοση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων 5G αποτελεί για την Vodafone Ελλάδας ένα ακόμα ορόσημο του μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου που ήδη υλοποιούμε με στόχο να συμβάλουμε στην ψηφιακή μετεξέλιξη της Ελλάδας. Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο της περιοχής μας και η μεταμόρφωσή της σε μία ισότιμη ψηφιακή κοινωνία, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, αντίθετα θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε όλους και θα σέβεται και προστατεύει τον πλανήτη. Στο πεδίο εφαρμογών 5G, η Vodafone είχε τη μεγάλη χαρά να είναι η πρώτη που παρουσίασε με τρόπο απτό και διαδραστικό πέρυσι στα Τρίκαλα εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει στην Ελλάδα Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για ψηφιακές λύσεις υγείας. Είμαστε περήφανοι που οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές μας συνδέουν και θα συνδέουν τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο μέλλον.».

Ν. Ζαρκαλής (WIND Ελλάς): «Δέσμευσή μας είναι να οικοδομήσουμε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο 5G»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς, Ν. Ζαρκαλής, ανέφερε ότι «η WIND συμμετέχει ενεργά στο ψηφιακό μέλλον της πατρίδας μας. Η δέσμευσή μας είναι να οικοδομήσουμε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο 5G που θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την Ελλάδα και θα δημιουργήσει αξία για την ευρύτερη κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους πελάτες μας, παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και συναρπαστικές εμπειρίες. Συγχαρητήρια τόσο στη Ρυθμιστική Αρχή, όσο και στο Υπουργείο για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας εκχώρησης του φάσματος.».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter