Έπεσε η «κουκούλα» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Στη δημοσιότητα το έγγραφο του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων

Έπεσε η «κουκούλα» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Στη δημοσιότητα το έγγραφο του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων

Καταρρέει και το τελευταίο επιχείρημα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ περί «αφαίρεσης της κουκούλας» των προστατευόμενων μαρτύρων. Στην απαντητική επιστολή του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ προς την Προανακριτική παρατίθενται με κάθε λεπτομέρεια τα μέτρα διασφάλισης της ανωνυμίας των μαρτύρων, όπως και η πρόταση του Τμήματος που είναι η εξέταση μέσα σε «ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα» με την μετάδοση «μόνο ήχου» και «αλλοίωση φωνής».

Από την προηγούμενη Πέμπτη, φιλοκυβερνητικά Μέσα αγκαζέ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ισχυρίζονταν ότι το εν λόγω Τμήμα ανοίγει τον δρόμο στο κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής για τη δια ζώσης κατάθεση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην άρση της ανωνυμίας τους. Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε διαβιβαστεί στην Επιτροπή από την προηγούμενη Πέμπτη, όμως, παρά τις διαρροές στα μίντια, δεν γνωστοποιήθηκε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Οι λόγοι προφανείς…

Το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων υποστηρίζει ότι «το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως: Α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας… Β. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του…». Εν συνεχεία, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας.

Και παρατίθεται η πρόταση του Τμήματος προς την Επιτροπή: «Συνεπώς, με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματος σας για την εξέταση των ανωτέρω μαρτύρων με τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταθέσεων και της ταυτότητάς τους, η υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατά την επ’ ακρωατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση των μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας και την μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή, με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής διαδικτύου».

Και προστίθεται: «Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων, ενώ κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε δια ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νόμο».

Και καταλήγει η επιστολή: «Τέλος, σε περίπτωση που επιθυμείτε τη δια ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για τη διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της υπηρεσίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, που βρίσκεται στον 14ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου Αθηνών, η οποία πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις».

Το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, λοιπόν, προτείνει στην Επιτροπή να ακολουθηθούν όλα τα μέτρα διασφάλισης της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων, εκθέτοντας έτι περαιτέρω ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Μέσα για όσα ισχυρίζονταν τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή ότι η εξέταση πρέπει να γίνει στη ΓΑΔΑ, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν πως αυτό προτείνεται από τον Άρειο Πάγο επειδή μόνο εκεί υπάρχουν τα απαιτούμενα μέσα για την διασφάλιση της μυστικής ταυτότητας των μαρτύρων.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» στις 16:00 στη ΓΑΔΑ. ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ορρωδούν προ ουδενός. Πόσο μάλλον του νόμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter