Σκάνδαλο υποκλοπών: Έπεσε η αυλαία της Εξεταστικής αλλά η κοινοβουλευτική οπερέτα θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια

Σκάνδαλο υποκλοπών: Έπεσε η αυλαία της Εξεταστικής αλλά η κοινοβουλευτική οπερέτα θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές του επιτελικού παρακράτους, με τη ΝΔ να επιβάλλει τον απόρρητο χαρακτήρα του πορίσματός της, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

Δείτε επίσης: Πόρισμα Εξεταστικής: Κυβερνητική κωλοτούμπα δια στόματος Οικονόμου για την ‘κλειστή’ συνεδρίαση της Ολομέλειας

Εν προκειμένω, το παράδοξο είναι πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια επί ενός απόρρητου πορίσματος της πλειοψηφίας για την Εξεταστική Επιτροπή, αφού -όπως εξήγησε και ο Νίκος Βούτσης στην Ολομέλεια- για να ενημερωθεί κάποιος βουλευτής επί του πορίσματος πριν τοποθετηθεί δια της ψήφου του, θα πρέπει να επισκεφθεί την αίθουσα 348 του Κοινοβουλίου και να διαβάσει 2.882 σελίδες!

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Νίκου Παππά στην Ολομέλεια, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε στους βουλευτές της συμπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «εκδικητική, προκατειλημμένη και παράνομη» τη δίωξη του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και κάνοντας λόγο για «τρομακτική θεσμική αντίφαση» σε σχέση με τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Εξεταστική.

«Τέλειωσαν οι εργασίες στην Εξεταστική και δια της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποφασίσατε στη συζήτηση της Ολομέλειας την άλλη Παρασκευή να είναι απόρρητο το πόρισμα που κατά πλειοψηφία αποφασίσατε εκεί μέσα» είπε προς τους «γαλάζιους» βουλευτές και εξήγησε πως σκοπός της πρακτικής αυτής είναι τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας να μη γνωρίζουν το περιεχόμενο του πορίσματος, «εκτός κι αν θέλει κάποιος να πάει στην αίθουσα 348 και να διαβάσει 2.882 σελίδες» προτού ψηφίσει.

«Πρόκειται για τρομακτική θεσμική αντίφαση εν όψει της σημερινής υπόθεσης που εξετάζουμε και πρέπει να το δείτε πριν ψηφίσετε» κατέληξε.

Η κωλοτούμπα και το παραθυράκι για κλειστή συνεδρίαση

Όπως είχαν αποκαλύψει real.gr και documentonews.gr, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμαζόταν να επιβάλλει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά κλειστή συνεδρίαση στην Ολομέλεια προκειμένου να στεγανοποιηθεί πλήρως η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από αυτήν την ενοχική συμπεριφορά, το κυβερνητικό επιτελείο ανέκρουσε πρύμναν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «θυσιάζεται» για άλλη μια φορά, δηλώνοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η συνεδρίαση πρέπει να είναι ανοιχτή».

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμπολίτευση μπορεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια να αιτηθεί η συζήτηση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, επικαλούμενη το άρθρο 57 του Κανονισμού της Βουλής. Πάρα ταύτα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως είναι δύσκολο πλέον για τη ΝΔ να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα πρόκειται για σημαντικό «άδειασμα» του Γιάννη Οικονόμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter