Επεστράφησαν τα σημειωματάρια του Δαρβίνου μετά από 21 χρόνια

Επεστράφησαν τα σημειωματάρια του Δαρβίνου μετά από 21 χρόνια
In this photo provided by Cambridge University Library on Tuesday, April 5, 2022, a view of the Tree of Life Sketch in one of naturalist Charles Darwin's notbeooks which have recently been returned after going missing in 2001, in Cambridge, England. Two of naturalist Charles Darwin’s notebooks that were reported stolen from Cambridge University's library have been returned, two decades after they disappeared. (Stuart Roberts/Cambridge University Library via AP)

Δύο από τα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου που περιέχουν τις πρωτοπόρες ιδέες του για την εξέλιξη και το διάσημο σκίτσο του για το «Δέντρο της Ζωής» επιστράφηκαν ανώνυμα μετά από εξαφάνιση για 21 χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Τα πολυπόθητα έγγραφα αφέθηκαν στο πάτωμα σε έναν κοινόχρηστο χώρο της βιβλιοθήκης του βρετανικού πανεπιστημίου μέσα σε μια ροζ τσάντα δώρου, με ένα δακτυλογραφημένο σημείωμα που εύχεται Καλό Πάσχα στη βιβλιοθηκονόμο.

Τα χειρόγραφα είναι σε καλή κατάσταση και χωρίς εμφανή σημάδια ζημιάς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο.

Ο Βρετανός επιστήμονας γέμισε τα δερμάτινα τετράδια το 1837 μετά την επιστροφή του από ένα πρωτοποριακό ταξίδι με το πλοίο του βασιλικού ναυτικού Beagle. Η βιβλιοθήκη είπε ότι οι σημειώσεις αυτές άξιζαν εκατομμύρια λίρες.

Σε ένα βιβλίο, ο Δαρβίνος σχεδίασε ένα διάγραμμα που δείχνει πολλές πιθανότητες για την εξέλιξη ενός είδους και αργότερα δημοσίευσε μια πιο ανεπτυγμένη απεικόνιση στο βιβλίο του «Περί της καταγωγής των ειδών» το 1859.

«Η αίσθηση ανακούφισής μου για την ασφαλή επιστροφή των σημειωματάριων είναι βαθιά και σχεδόν αδύνατο να εκφραστεί επαρκώς», είπε η βιβλιοθηκονόμος του πανεπιστημίου Τζέσικα Γκάρντνερ, η οποία σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου το 2020 ότι τα σημειωματάρια θεωρούνταν ότι είχαν κλαπεί.

«Ο μοναδικός στόχος της δημόσιας έκκλησής μας ήταν να επιστραφούν τα χειρόγραφα στη φύλαξη μας και χαίρομαι που είχα ένα τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» προσέθεσε η ίδια.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατέγραψε για πρώτη φορά ότι τα σημειωματάρια λείπουν το 2001, αφού μεταφέρθηκαν από ένα ασφαλές δωμάτιο για να φωτογραφηθούν σε ειδικές συλλογές.

Η βιβλιοθήκη νόμιζε ότι είχαν μπει εσφαλμένα στο αρχείο σε άλλο σημείο του τεράστιου κτιρίου, το οποίο περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες και χειρόγραφα και έχει ένα από τα πιο σημαντικά αρχεία του Δαρβίνου στον κόσμο. Ωστόσο, μια μεγάλη αναζήτηση το 2020 – η μεγαλύτερη στην ιστορία της βιβλιοθήκης – απέτυχε να εντοπίσει τα σημειωματάρια.

«Οι επιμελητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημειωματάρια… πιθανότατα έχουν κλαπεί», είπε η βιβλιοθήκη εκείνη την εποχή. Η βιβλιοθήκη κάλεσε την αστυνομία και τα βιβλία καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ με κλεμμένα έργα τέχνης, που ονομάζεται Psyche. Τα σημειωματάρια θα εκτεθούν το καλοκαίρι «για να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να δουν αυτά τα αξιοσημείωτα σημειωματάρια από κοντά», πρόσθεσε η Γκάρντνερ.

Πηγή: AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter