Ποτέ μη μιλάς άσχημα για τον εαυτό σου.
Αυτό για σένα θα το κάνουν οι σύντροφοί σου.
Μαγιακόφσκι
Έχοντας ζήσει από [σχετικά] κοντά τα γεγονότα του Ιουλίου 2015 και μη έχοντας καμία πρόθεση ή διάθεση ν’αγιοποιήσω ή να δαιμονοποιήσω τους διαχειριστές της κρίσης, αναζητώ, ως απλός πολίτης, κάποιες αξιόπιστες [αν όχι ειλικρινείς] απαντήσεις για το τότε και για το τώρα.
- Η συζήτηση για τα Πρακτικά
Δεν γνωρίζω αν πράγματι υπάρχουν καταγεγραμμένα, επίσημα και υπογεγραμμένα, κείμενα ή αν όσα διαρρέουν αποτελούν συγκολλήσεις προσωπικών δηλώσεων και αναμνήσεων.
Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι άπαντες ανέμεναν την ‘επέτειο της 10ετίας’ για να ανοίξουν το θέμα. Δηλαδή, αν ζητούνταν τα Πρακτικά από τον Πρόεδρο Παυλόπουλο το 2020 [στα 5 χρόνια] ή από την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου αρχές του 2025 [10 χρόνια], θα έχαναν την αξία τους; Η εκλογή του Προέδρου Τασούλα άλλαξε τα δεδομένα ή τα διάφορα rebranding; - Η συζήτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κοινή γνώμη, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, είναι σχεδόν βεβαία ότι η Κυβέρνηση διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα… με ιδιωτικά κριτήρια. Νομίζω όμως ότι το βάθος της διαπλοκής και της διαφθοράς υπερβαίνει πρόσωπα και πράγματα κι ακουμπάει επισήμως την ποιότητα της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας μας.
Από την άλλη, η συσχέτιση που κάνουν μερικοί της τραγωδίας των Τεμπών με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν δικαιώνει τα αδικοχαμένα θύματα γιατί βάζει την ηθική μέσα στα παιχνίδια της πολιτικής. - Η συζήτηση για τα ΜΜΕ
Ο ρόλος κι ο τρόπος που λειτουργούν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι παγκοίνως γνωστός. Από εκεί όμως μέχρι να χειροκροτάμε τις ‘αποκαλύψεις’ των δημοσιογράφων [όταν μας συμφέρουν κομματικά] και να καταπίνουμε τις ‘συγκαλύψεις’ [όταν αφορούν σε δικούς μας], υπάρχει – ιδίως για τους ‘αριστερούς’ – μία αξιακή διαφορά.
Χρειάζεται πάντως μία καλύτερη ανάλυση για το ποιός από τους Μεγάλους Παίκτες υποστηρίζει ποιόν πολιτικό, τι σημαίνει η κινητικότητα στο χώρο των εφημερίδων αυτή την εποχή κ.λπ. - Η συζήτηση για το μέλλον της πολιτικής κατάστασης
Δεδομένης της ρευστότητας κι αστάθειας εντός/εκτός των κομμάτων, έχω την αίσθηση ότι οι ‘μάγειροι των εξελίξεων’ [κινούμενοι οριζόντια] επιχειρούν την ανάδειξη, ως κίνηση εθνικής αναγκαιότητας [sic], ενός μοντέλου διακυβέρνησης με αρκετή Δεξιά, ολίγον ΠΑΣΟΚ και μία δόση ‘δημοκρατικού καπιταλισμού’ [πρώην ‘κόκκινης απόχρωσης που ξεθώριασε στο πλύσιμο]. - Η συζήτηση για το ρόλο των διανοούμενων αναλυτών
Δυστυχώς μέσα σ’ αυτή τη διεθνή αναδιάταξη, η ελληνική πνευματική ελίτ εξακολουθεί ν’ ασχολείται με τα εσωτερικά της, να ζητάει από το σαθρό Κράτος δικαιώσεις παντός τύπου και ν’ αδιαφορεί για το ποιός [και γιατί] κυβερνά το λαό.
Ηθικό συμπέρασμα: ΟΛΟΙ γνωρίζουν τι γίνεται και τι γινόταν [γενικώς και ειδικώς], ΟΛΟΙ βλέπουν, μερικοί ‘παίζουν και κερδοσκοπούν’, οι πολλοί σιωπούν ή [λένε ότι] φοβούνται και στο τέλος ΑΠΑΝΤΕΣ χειροκροτούν τον Νικητή [μη ενδιαφερόμενοι από ποιούς, πώς και για ποιό σκοπό επικράτησε].
Καλές διακοπές.
ΥΓ. Αυτή την εκδοχή ότι η χώρα διχάστηκε δια του Δημοψηφίσματος για να ενωθεί δια της συμφωνίας των κομμάτων στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών [και του τρίτου μνημονίου] με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να την καταπιώ.
* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πηγή: Capital.gr
Διαβάστε επίσης:
Αλέξης Τσίπρας, επιστροφή και στροφή
Καμία «εισβολή» στην ιστορία δεν έγινε με βάρκες
Βόμβα Κακλαμάνη: Εγώ θα έδινα στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών του 2015
Ο Τασούλας αρνείται να δώσει τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο Τσίπρας