Επέτειος Παύλου Φύσσα: Πλήθος κόσμου στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι (Photos/Video)

Επέτειος Παύλου Φύσσα: Πλήθος κόσμου στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι (Photos/Video)

Σαν σήμερα, ο Παύλος Φύσσας πριν από οκτώ χρόνια έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Στη μνήμη του Παύλου, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν και στη σημερινή συγκλονιστική αντιφασιστική πορεία στους δρόμους του Κερατσινιού και της Νίκαιας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες φώναξαν συνθήματα, όπως: «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», «Ούτε στο Κερατσίνι ούτε και πουθενά τσακίζει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι Ελλήνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Φώναξαν επίσης συνθήματα ενάντια ενάντια στα στρατόπεδα προσφύγων, στις φυλακές, στον ιμπεριαλισμό και στην κυβέρνηση: «Ο λαός δεν ξέχνα Μητσοτάκη κάθαρμα» και «Ρουφιάνος ρουφιάνος ο Κώστας ο Μπογδάνος». «Δεν επαναπαυόμαστε»», «Ποτέ ξανά φασισμός» και «Το αίμα του Παύλου δεν θα στεγνώσει – Μαζική λαϊκή αυτοάμυνα ενάντια στους γδάρτες της εργατικής τάξης και του λαού» γράφουν μεταξύ άλλων τα πανό.

Μετά τη λήξη της πορείας μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες και φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν με χημικά. Η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα.

«Δεν τελειώσαμε με το φασισμό. Βάλαμε μια εγκληματική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, αλλά ο φασισμός είναι εκεί έξω και οι ψηφοφόροι επίσης», ενώ προσέθεσε ότι «σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, όχι μόνο λόγω της επετείου από τη δολοφονία του παιδιού μας , αλλά γιατί κηδέψαμε τον δικό μας άνθρωπο, τον στυλοβάτη μας, τον Ανδρέα Τζέλλη, κορωνίδα των δικηγόρων που πολέμησαν τη Χρυσή Αυγή». «Ο φασισμός είναι εκεί έξω, ένα κομμάτι του είναι στη φυλακή», είπε με τον δικό της συγκλονιστικό τρόπο η Μάγδα Φύσσα λίγο νωρίτερα.

Στον χώρο βρέθηκαν κι άλλοι γονείς θυμάτων. Γονείς Ζακ, ο δάσκαλος του Αλ. Γρηγορόπουλου, η μητέρα της 24χρονης που δολοφονήθηκε από τον άντρα της στη Μυτιλήνη το 2019.

Μπροστά στην πορεία βρέθηκε το πανό με πορτραίτα των παιδιών τους, μεταφέροντας στον δρόμο το έργο του του Δημήτρη Αστερίου του ζωγράφου-εικαστικού που προχώρησε σε μια συγκλονιστική έκθεση-εγκατάσταση στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι, όπου φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις του 8ου αντιφασιστικού Σεπτέμβρη. Στην έκθεση αυτή υπήρχαν τα πορτραίτα των δολοφονημένων κρεμασμένα στους τοίχους, αλλά και σε πανό τα οποία είχαν ξετυλιχθεί στο έδαφος, ενώ όρθια ανάμεσα στα πανό και τους τοίχους βρίσκονταν κατά δεκάδες στοιχισμένα μια σειρά από ματωμένα πουκάμισα.

Το πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη 2021

Ακολουθεί τις επόμενες ημέρες το τετραήμερο (23-26 Σεπτεμβρίου) κινηματογραφικό φεστιβάλ στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, 8 χρόνια από τη δολοφονία του από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

Κινηματογράφος Μελίνα Oδός Σωκράτους 65, Δραπετσώνα

Πέμπτη 23/9 19.30
«In the Fade», του Φατίχ Ακίν

Παρασκευή 24/9, 19.30
Προβολή και συζήτηση ταινιών μικρού μήκους από σχολεία και νέους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Σάββατο 25/9, 19.30
«Χ.Α. Υπόθεση όλων μας» (ντοκιμαντέρ), παρουσία της σκηνοθέτιδος Α. Κουρούνη

Κυριακή 26/9, 19.30
«Το Σωσίβιο», παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter