Επιβεβαίωση του documentonews.gr: Διεκόπη η κατάθεση Παπαγγελόπουλου

Επιβεβαίωση του documentonews.gr: Διεκόπη η κατάθεση Παπαγγελόπουλου

Όπως είχε προβλέψει από νωρίς το πρωί το documentonews.gr, διεκόπη η κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκειμένου να συζητηθούν στην Προανακριτική Επιτροπή οι ενστάσεις ακυρότητας που κατέθεσε ο συνήγορος του ερευνώμενου πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης.

«Το πλυντήριο σκανδάλων έχει πάρει μπρος» είπε εξερχόμενος από την Προανακριτική Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis, τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και την πολυδαίδαλη υπόθεση Βγενόπουλου. Ο πρώην αν. υπουργός αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη στην περίπτωση που το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει αναφορικά με την πρωτοφανή κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων. Εάν το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν έχει πάρει έως τότε θέση, η κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου θα λάβει κι άλλη παράταση.

«Εγώ, θα ξενυχτήσω για να διαβάσω μέχρι την Τετάρτη. Aυτοί θα ξενυχτήσουν από αγωνία και τρόμο για τα σκάνδαλα που βγαίνουν από τα στοιχεία που οι ίδιοι μου δίνουν» τόνισε ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την καταδίκη της Τουρκίας από τον Οτσαλάν, το 2005, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας της παραβίασης της πρόβλεψης περί «λογικής προθεσμίας» της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφορικά με την προετοιμασία της υπεράσπισής του. «Του είχαν δώσει 17.000 σελίδες και προθεσμία 17 μέρες» εξήγησε σε σχέση με τον ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί από το 1999. «Φανταστείτε τι καταδίκη θα έχουν αυτοί» είπε για τα μέλη της ΝΔ στην Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Προανακριτική – Πλεύρης σε Παπαγγελόπουλο: «Να μας κάνετε μήνυση!»

Οι ενστάσεις ακυρότητας

Όπως προαναφέρθηκε, η κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου διεκόπη προκειμένου να συζητηθούν αύριο, Τρίτη, οι ενστάσεις ακυρότητας που κατέθεσαν στην Επιτροπή οι συνήγοροι του ερευνώμενου. Οι ενστάσεις αφορούν τις αοριστίες που περιβάλλουν τα προς εξέταση ζητήματα, αφού -σύμφωνα με τους συνηγόρους- δεν είναι καθορισμένα ειδικώς τα «συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα» επί των οποίων καλείται να καταθέσει ο πρώην αν. υπουργός. «Είναι τελείως παράνομο, παράλογο και ανορθόδοξο να καλούμαι να δώσω εξηγήσεις ως ύποπτος για τις νέες πράξεις, χωρίς να έχουν προηγηθεί εξετάσεις μαρτύρων και άλλες ανακριτικές πράξεις, που ανάγονται στα νέα υποτιθέμενα αδικήματα» τονίζεται στο σκεπτικό της ένστασης ακυρότητας της κλήσης του Δ. Παπαγγελόπουλου σχετικά με την πρόσφατη διερεύνηση κατηγορητηρίου.

Επίσης, γίνεται λόγος για γελοιοποίηση της διαδικασίας «γιατί αποτελεί μνημείο σκοπιμότητας και παραβίασης των θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων» του Δ. Παπαγγελόπουλου. Προστίθεται δε ότι «το περιεχόμενο της κλήσης αποκαλύπτει πλήρως ότι σκοπός της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής δεν είναι η ανεύρεση της αλήθειας, αλλά η εξυπηρέτηση κομματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων». Ενδεικτικά θα παρατεθεί ότι για το αδίκημα «της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών», ο Δ. Παπαγγελόπουλος αντιτείνει πως κανένας εισαγγελικός λειτουργός δεν περιγράφεται στο ρόλο του φυσικού αυτουργού. «Όσον αφορά το αναγραφόμενο αδίκημα της ¨πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση αδικήματος¨ ουδόλως αναφέρεται στην κλήση σε ποιο χρόνο, τόπο και με ποιο τρόπο προκάλεσα ή παρότρυνα κάποιον προκειμένου να διαπράξει συγκεκριμένο κακούργημα ή πλημμέλημα», είναι ένα ακόμα σημείο από τα συνολικά οκτώ που θίγει ως αόριστα και απροσδιόριστα η πλευρά του ερευνώμενου. Επ’ αυτού, αντιπαραβάλλει τις κλήσεις των κ.κ. Ντζούρα, Μανώλη και Τουλουπάκη για να καταδείξει πώς συντάσσονται οι κλήσεις για παροχή εξηγήσεων!

Στηλιτεύει ακόμα το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις χωρίς να έχει λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων που τον αφορούν. «Παραβιάστηκε το δικαίωμα μου να δώσω εξηγήσεις, αφού πρώτα συγκεντρωθεί το σύνολο του αποδεικτικού υλικού» υπογραμμίζεται.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/06/15/5ee791e0825e6368372741b2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter