Επίδειξη δύναμης από τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών

Επίδειξη δύναμης από τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών

Διαμελισμένα πτώματα, σε πλαστικές σακούλες, σκιάζουν τις σημερινές τοπικές εκλογές

Ένα κύμα βίας το οποίο κράτησε 24 ώρες στοίχισε τη ζωή 20 και πλέον ανθρώπων σε όλο το Μεξικό, με ορισμένα από τα πτώματα να ανακαλύπτονται διαμελισμένα, μέσα σε πλαστικές σακούλες, δήλωσαν μεξικανοί αξιωματούχοι χθες Σάββατο.

Το νέο κύμα βίας ρίχνει μια βαριά σκιά στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται σε τέσσερις μεξικανικές πολιτείες σήμερα Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας για την εκλογή του κυβερνήτη της πολυπληθέστερης πολιτείας της χώρας, που για πολλούς θα δώσει ενδείξεις ενόψει των εθνικών προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Στην Πολιτεία Βερακρούς ανακαλύφθηκαν οι σοροί πέντε ανδρών και μιας γυναίκας. Τα πτώματα είχαν διαμελιστεί, τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικές σακούλες κι εγκαταλειφθεί σε έναν δρόμο στην πόλη Ομεάλκα, περίπου 322 χιλιόμετρα ανατολικά της μεξικανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο γραφείο του πολιτειακού εισαγγελέα.

Στη βόρεια Πολιτεία Νουέβο Λεόν ανακαλύφθηκαν άλλα τέσσερα διαμελισμένα πτώματα, ενώ στη γειτονική πολιτεία Τσιουάουα ένας μασκοφόρος άνοιξε πυρ μέσα σε ένα μπαρ στην πόλη Κουαουτέμοκ σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, στη νότια Πολιτεία Γκερέρο—όπου διάφορες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος αναμετρώνται για τον έλεγχο των εξαιρετικά προσοδοφόρων καλλιεργειών παπαρούνας, από τις οποίες παράγεται η βάση για την παρασκευή οποίου και ηρωίνης—τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τσιλπανσίνγκο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας.

Κάποια από τα λείψανα των θυμάτων βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλα διασκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Πόλη του Μεξικού με το παραθαλάσσιο θέρετρο Ακαπούλκο, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ.

Πέρσι τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με τη δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό· αυτός ήταν ο βαρύτερος απολογισμός αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, στα τέλη του 2012.

Η βία στο Μεξικό έχει κλιμακωθεί καθώς ισχυρά καρτέλ των ναρκωτικών διασπώνται, αναδιοργανώνονται και συνεχίζουν να μάχονται ανελέητα για τον έλεγχο των χρυσοφόρων οδών παράνομης διακίνησης—κυρίως ναρκωτικών—προς τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter