Επίδειξη (υπερ)δυνάμεως στην πλατεία Τιανανμέν για τα 70 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα

Επίδειξη (υπερ)δυνάμεως στην πλατεία Τιανανμέν για τα 70 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα

Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την παρέλαση στην πλατεία Τιανανμέν με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της κομμουνιστικής Λαϊκής Κίνας, την 1η Οκτωβρίου 1949. 

Οι εορτασμοί θα κρατήσουν δύο εβδομάδες. Οι «κόκκινοι καπιταλιστές» έχουν σχεδιάσει μία επίδειξη (υπερ)δυνάμεως με αιχμή μία στρατιωτική παρέλαση για την οποία φιλοδοξούν να ξεπεράσει σε μέγεθος και συμβολική σημασία τις τρεις προηγούμενες που έμειναν στην επικοινωνιακή ιστορία του καθεστώτος: τις παρελάσεις για τα 50, για τα 60 χρόνια και για τα 70 χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εδώ και μέρες έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις πάνω από την πλατεία αλλά και στον εναέριο χώρο πολλών συνοικιών του Πεκίνου. Απαγορεύονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τα αερόστατα, αλλά και οι…χαρταετοί και τα…περιστέρια. Οι Κινέζοι αγαπούν πολύ τα περιστέρια και συχνά διοργανώνονται αυτοσχέδιοι αγώνες ταχύτητας περιστεριών. Πολλά σπίτια έχουν περιστεριώνες.

Οι ουρανοί του Πεκίνου θα γεμίσουν από 160 πολεμικά αεροπλάνα κάθε είδους, την ώρα που στο έδαφος θα παρελαύνουν 15.000 ένστολοι από 59 υπηρεσίες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Θα παρουσιαστούν 580 οπλικά, μεταφορικά, επικοινωνιακά και άλλα στρατιωτικά συστήματα. .

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει εξακοντίσει στα ύψη τον αμυντικό της προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο η απέραντη ασιατική χώρα απέχει ακόμη πολύ από το να χαρακτηρισθεί στρατιωτική υπερδύναμη. Υπάρχουν μεν ορισμένες υπερσύγχρονες μονάδες, αλλά επικρατούν πεπαλαιωμένες δομές σε όλα τα σώματα, προβλήματα εφοδιασμού και μεταφορών, άνισης κατανομής των δυνάμεων των δύο εκατομμυρίων τακτικών στρατιωτικών και των 500 χιλιάδων εφέδρων της Κίνας.    

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter