Επίδειξη αδιαλλαξίας από Αγκυρα

Επίδειξη αδιαλλαξίας από Αγκυρα

Πονοκεφάλους στο Μαξίμου προκαλεί η συνάντηση του Μ. Τσαβούσογλου με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Δένδια.

Ισχυρούς πονοκεφάλους προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Το δύσκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιβάλλον έχει αφενός να κάνει με την ταυτόχρονη διενέργεια της τουρκικής άσκησης «Ντενιίζ Γκορντού» στο κεντρικό Αιγαίο, με σωρεία παραβιάσεων, ανάπτυξη των τουρκικών αλιευτικών μέχρι τα Κύθηρα και τη Γαύδο αλλά και τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ακόμη και νοτίως της Κρήτης σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αφετέρου με το ισχυρό ενδεχόμενο ο Τούρκος ΥΠΕΞ να θελήσει να πάρει άτυπη ρεβάνς για όσα είπε πριν από μερικές εβδομάδες μπροστά στις κάμερες ο Νίκος Δένδιας για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αρνήθηκε να αποδεχτεί την ελληνική σύσταση

Για το τελευταίο μάλιστα στο ΥΠΕΞ έχουν προετοιμαστεί αναλόγως θεωρώντας ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ξάνθη δείχνει και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Κι αυτό διότι είθισται επισκέψεις αυτού του τύπου να γίνονται μετά και όχι πριν από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτή ήταν και η σύσταση που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Μ. Τσαβούσογλου, η οποία δεν έγινε αποδεκτή αφού η επίσκεψη θεωρείται ιδιωτική, συνεπώς δεν υπακούει σε διπλωματικά άτυπα ή τυπικά πρωτόκολλα.

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου και στην Ακαδημίας εντείνεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία απέρριψε την πρόταση οι συναντήσεις να γίνουν στα Χανιά, σε πιο χαλαρό και πιο φιλικό περιβάλλον, όπως επιθυμούσε η Αθήνα. Αυτή τουλάχιστον ήταν η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα και η οποία διάθεση για ανέβασμα των τόνων να μετριαστεί με τσικουδιά και κοινή επίσκεψη στο Γιαλί Τζαμί στο λιμάνι της πόλης.

Όμως κι εδώ η άλλη πλευρά ήταν αρνητική, δείχνοντας ότι επιδίωξή της είναι να πάει σε μια απόλυτα θεσμική και με βάση το πρωτόκολλο συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα. Αυτό ήταν που έβαλε σε σκέψεις τους Έλληνες διπλωμάτες και συμβούλους του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι αν ο Τσαβούσογλου επιχειρήσει τη ρεβάνς, ο Δένδιας θα απαντήσει και μάλιστα με σκληρό τρόπο.

Άκρως επιθετική η ατζέντα Τσαβούσογλου

Οι ανησυχίες της Αθήνας εντάθηκαν και από το δημοσίευμα της «Σαμπάχ» την Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο ο Τσαβούσογλου φέρνει άλλα επτά θέματα στην ατζέντα του: ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και στην ανατ. Μεσόγειο, υφαλοκρηπίδα, αποτελέσματα συνομιλιών για το κυπριακό στη Γενεύη, υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των παράνομων μεταναστών και επαναπροωθήσεις, ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη, η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο.

Πρόκειται για σαφέστατα επιθετική ατζέντα, που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαλόγου αλλά το αντίθετο: επίδειξη αδιαλλαξίας.

Όλα τα παραπάνω βέβαια προκαλούν έντονο προβληματισμό και εντός της δεξιάς πολυκατοικίας διότι είναι πολλοί εκείνοι που αναζητούν τους λόγους που αυτήν τη στιγμή γίνεται η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. Για παράδειγμα, την ώρα που η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα κάνει γεωτρήσεις στην Κρήτη, εμείς συναντάμε τον υπουργό Εξωτερικών της.

Σε κάθε περίπτωση, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη για τον 4ο κύκλο συναντήσεων Αθήνας – Τουρκίας για τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης συναντήθηκε στην Καβάλα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Εκλογές στην Κύπρο με ανακάτεμα της τράπουλας

Εν τω μεταξύ, τα μηνύματα που έρχονται από την Κύπρο είναι εξαιρετικά αρνητικά. Ο καταγγελίες του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας κατά του επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη για πλαστογραφία τόσο του απολυτηρίου λυκείου του όσο και του πανεπιστημιακού του διπλώματος έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό στο νησί, την ώρα που είναι ενεργή η νέα πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ και η Τουρκία πιέζει για δύο κράτη.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ σταθερά στην πρώτη και δεύτερη θέση, αλλά δείχνουν και άνοδο των μικρότερων κομμάτων που ξεπερνούν το όριο εισόδου στη Βουλή (3,6%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσωπο των τελευταίων ημερών στην Κύπρο είναι η 35άχρονη οικονομολόγος Άννα Θεολόγου, το κόμμα της οποίας (Αλλαγή Γενιάς) με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι στην πέμπτη θέση και φαίνεται να κερδίζει την έδρα στη Λεμεσό. Η Άννα Θεολόγου εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2016 στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου με τη Συμμαχία Πολιτών αλλά αποχώρησε το 2018, διαφωνώντας με την απόφαση του κόμματός της για ψήφο κατά συνείδηση στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2018 και από τότε είναι ανεξάρτητη βουλευτής.

Ως βουλευτής είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων και της ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατεβαίνοντας πλέον μόνη της στις εκλογές καταφέρνει να εισέλθει στη Βουλή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter