Επιδοτήσεις ψίχουλα για την ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Επιδοτήσεις ψίχουλα για την ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενώ οι τιμές στην ενέργεια ανεβαίνουν καθημερινά η κυβέρνηση με ψίχουλα προσπαθεί να δώσει επικοινωνιακά την εντύπωση πως βοηθάει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η μέση συνολική επιδότηση εκτιμάται ότι θα είναι 42 ευρώ για όλους τους οικιακούς καταναλωτές ενώ τίποτα δεν ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα για την έκρηξη των τιμών στα βασικά προϊόντα.

Η επιδότηση που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, θα είναι κλιμακωτή για όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου.

Η επιδότηση αφορά νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και εκτιμάται ότι τα μέτρα αφορούν σε 4.200.000 παροχές ρεύματος.

Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300 κιλοβατώρες επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την μέση ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό να ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Επιδότηση 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, με απορρόφηση δηλαδή του 90% αύξησης και μέση μηνιαία ενίσχυση 54 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα εμπορικά, βιομηχανικά, αγροτικά, επαγγελματικά τιμολόγια, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, δηλαδή με ποιο δίκτυο -χαμηλής, μέσης ή υψηλής- είναι συνδεδεμένες, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% του αυξημένου κόστος και φορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέρια σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά. Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Επιπλέον έκπτωση από την ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται

Για το φυσικό αέρια σε εμπορικά, μη οικιακά τιμολόγια: Επέκταση επιδότησης σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους τζίρου, μεγέθους και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.

Διαβάστε επίσης

Νέο σόου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά για την ακρίβεια (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter