Πλήθος μηχανικών, ενεργών και συνταξιούχων, εκπρόσωποι συλλόγων, παρατάξεων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μπροστά στο Μέγαρο του ΤΣΜΕΔΕ επί της οδού Κολοκοτρώνη 4 στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζοντας τον αγώνα που δίνει ο κλάδος εδώ κι έξι μήνες για να διατηρήσει τη χρήση του ιστορικού κτιρίου που κατασκευάστηκε με τις εισφορές των μηχανικών ώστε να μην περάσει σε ξένο fund και γίνει ξενοδοχείο, όπως θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι μηχανικοί προχώρησαν μάλιστα σε βαριές καταγγελίες για πρακτικές με οσμή μαφίας, με τις οποίες επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η έξωσή τους από το κτίριο αρχικά υπό την πλήρη ανοχή και κατόπιν με πρωτοβουλία του ΕΦΚΑ.
Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η Ενωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΣΤΑΜΕΔΕ), που περιλαμβάνει τους συνταξιούχους μηχανικούς και υπομηχανικούς δημοσίων έργων, και η Πανελλήνια Ενωση των Ομότιμων Μελών του ΤΕΕ (ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ), που περιλαμβάνει συνταξιούχους μηχανικούς όλων των κλάδων, οι οποίες διατηρούν την έδρα τους στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη και πρωτοστατούν στη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα του κτιρίου. Μια μάχη που, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΤΑΜΕΔΕ Κώστας Τζατζάνης, είναι δίκαιη, δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ δεν απέκτησε το συγκεκριμένο κτίριο με κατάσχεση της περιουσίας κάποιου μεγαλοοφειλέτη του ΙΚΑ, αλλά ως τμήμα της ακίνητης περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ.
Πώς κατέληξε στον ΕΦΚΑ
Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων το 2017, το ΤΣΜΕΔΕ είχε παραδώσει βάσει νόμου στον ΕΦΚΑ 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μετρητά και σημαντική ακίνητη περιουσία, ανάμεσά τους και το μέγαρο της οδού Κολοκοτρώνη. Ενα δυο χρόνια μετά, σε συνεννόηση μεταξύ των ΕΦΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του κτιρίου της Κολοκοτρώνη ανακαινίστηκαν για να μεταφερθούν και να λειτουργήσουν εκεί συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες ασφαλιστικής εξυπηρέτησης των μηχανικών.
Καθώς όμως το Μέγαρο του ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο έκτασης 4.213 τ.μ. δίπλα στο Σύνταγμα (έχουν γίνει μάλιστα εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου το 1997), κάποιοι το είχαν βάλει στο μάτι ως «φιλέτο». Ετσι για πέντε χρόνια και για λόγους που κανείς ποτέ δεν εξήγησε η μεταφορά των υπηρεσιών ασφαλιστικής εξυπηρέτησης των μηχανικών πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.
Τον περασμένο Ιανουάριο η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του μεγάρου με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 45.000 ευρώ για διάστημα 30 χρόνων με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια και με την υποχρέωση του ενοικιαστή να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ακινήτου, «ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ή ως εκπαιδευτήριο» (δηλαδή ιδιωτικό πανεπιστήμιο) ανέφερε μάλιστα η προκήρυξη.
Τα νέα περί εκχώρησης του μεγάρου της Κολοκοτρώνη για να γίνει ξενοδοχείο ξεσήκωσαν ωστόσο τις αντιδράσεις του κλάδου: από τους συνταξιούχους του ΕΣΤΑΜΕΔΕ και της ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, έως τον ΣΑΔΑΣ (αρχιτέκτονες), την ΕΜΔΥΔΑΣ (δευτεροβάθμια οργάνωση μηχανικών δημοσίου) και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών που καλύπτει τους μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα και πλήθος παρατάξεων. Παρενέβη το ΤΕΕ και σε συνεννόηση με τις ενώσεις των μηχανικών κατέθεσε πρόταση στον ΕΦΚΑ να αναλάβει το μέγαρο για 40-50 χρόνια, προχωρώντας σε ανακαίνιση ύψους 2 εκατ. ευρώ και με σκοπό να συγκεντρωθούν εκεί όλα όσα έχουν σχέση με μηχανικούς: το ΤΕΕ, το σύνολο των ασφαλιστικών υπηρεσιών του κλάδου, οι ενώσεις και οι σύλλογοι μηχανικών, τα αρχεία του Πολυτεχνείου. Επίσης, να δημιουργηθεί συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο κ.λπ., με το αζημίωτο για τον ΕΦΚΑ, αφού η πρόταση περιλάμβανε καταβολή ενοικίου από το ΤΕΕ και πρόσθετες χαμηλές κρατήσεις από τις συντάξεις των μηχανικών.
ΜΑΤ κατά συνταξιούχων
Ωστόσο, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης απέρριψε την πρόταση του ΤΕΕ με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν προσαρμοσμένη στα πρότυπα του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου. Τότε οι συνταξιούχοι μηχανικοί απέκλεισαν τα κτίρια του ΕΦΚΑ και η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ εναντίον των 80χρονων διαδηλωτών.
Την περασμένη Δευτέρα 30 Ιουνίου το απόγευμα οι οργανώσεις των μηχανικών συγκεντρώθηκαν πάλι έξω από το κτίριο της Κολοκοτρώνη για να δουν πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι συνταξιούχοι του κλάδου, που πρακτικά περιφρουρούν το κτίριο, προχώρησαν σε μια βαριά καταγγελία σε βάρος του ΕΦΚΑ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ Κ. Τζατζάνης, τις τελευταίες δέκα μέρες του Ιουνίου, κι ενώ έχει γίνει ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του κτιρίου, τη νύχτα που οι σύλλογοι αποχωρούσαν «άγνωστοι περιθωριακοί» επέδραμαν και έσπασαν τις πόρτες του κτιρίου της Κολοκοτρώνη. Οι σύλλογοι απευθύνθηκαν αμέσως στον ΕΦΚΑ ζητώντας νυχτερινή φύλαξη, όμως δεν ανταποκρίθηκε για να διαφυλάξει τη δημόσια και δική του περιουσία.
Ακολούθησε η ολική καταστροφή: σε διαδοχικές εισβολές οι άγνωστοι μπήκαν ξανά και ξανά στο κτίριο προκαλώντας μεγάλες ζημιές στους ανακαινισμένους χώρους και φτάνοντας, περιέργως πώς, στο μηχανοστάσιο όπου διέλυσαν ηλεκτρολογικούς πίνακες και σωλήνες υδροπαροχέτευσης, με αποτέλεσμα να κοπούν το ρεύμα, το ασανσέρ και το νερό – βανδαλισμοί τους οποίους οι μηχανικοί αρχικά δεν απέδωσαν σε κάποιο «σκοτεινό σχέδιο» της διοίκησης του ΕΦΚΑ, καθώς δεν είχαν γι’ αυτό κανένα τεκμήριο. Αρχισαν όμως να σκέφτονται αυτό το ενδεχόμενο όταν την περασμένη Πέμπτη 3 Ιουλίου ο ΕΦΚΑ έστειλε να σφραγίσουν με ηλεκτροσυγκόλληση τις πόρτες, αποκλείοντας τους συλλόγους των μηχανικών από τον χώρο, για να προχωρήσει ανενόχλητος στο ξεπούλημα.
Διαβάστε επίσης:
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών