Επίκαιρη Ερώτηση Βαρουφάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Θα επιμείνει ο Μητσοτάκης στην εφαρμογή της;

Επίκαιρη Ερώτηση Βαρουφάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Θα επιμείνει ο Μητσοτάκης στην εφαρμογή της;

Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο γ.γ. του ΜΕΡΑ25 με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «φρένο» που πάτησε η Σύνοδος Κορυφής στην έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της γειτονικής χώρας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει αφενός τη στάση της χώρας μας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και αφετέρου αν η κυβέρνηση προτίθεται να επιμείνει στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που στις επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία εκλεγεί κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να την αναθεωρήσει.

«Ποια ήταν η παρέμβασή σας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας;», είναι το πρώτο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό, ενώ ακολουθεί το εξής: «Σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία η οποία αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να την αναθεωρήσετε/καταργήσετε (όπως λέγατε προεκλογικά) ή θα συνεχίσετε να απαιτείτε την εφαρμογή της (όπως δεσμευτήκατε μετεκλογικά);»

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη

Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό

Δευτέρα 21η Οκτωβρίου 2019

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Προεκλογικά καταφερθήκατε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Μετεκλογικά αποδεχθήκατε την εν λόγω συμφωνία και δεσμευτήκατε στην πιστή της εφαρμογή. Όμως, όπως είχε προειδοποιήσει το ΜέΡΑ25 τόσο τον προκάτοχό σας όσο και εσάς, ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών την υπονόμευσε εκ προοιμίου – μια πρόβλεψη που σήμερα, δυστυχώς, επαληθεύεται.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 30ης Οκρωβρίου του 2018 στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν προσβλητικό. Αντί να ερωτηθούν αν αποδέχονται την Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν εάν θέλουν την είσοδο της χώρας τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Με μια πρωτοφανή στα χρονικά των δημοψηφισμάτων πρωτοτυπία, το ερώτημα επέβαλε στους πολίτες την εκβιαστική προϋπόθεση να αποδεχθούν την Συμφωνία των Πρεσπών αν επιθυμούσαν την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ!

Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή επιχειρηματολόγησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια καλή συμφωνία που όμως δρομολογήθηκε με απαράδεκτα αντιδημοκρατικό τρόπο που θα είχε αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ανατραπεί λόγω έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης ιδίως στη γειτονική χώρα.

Σήμερα, μετά την πρόσφατη άρνηση της Συνόδου Κορυφής να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καταστρατηγώντας το ιδιότυπο συμβόλαιο της ΕΕ με τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, η πρόβλεψή μας επιβεβαιώνεται καθώς η Βόρεια Μακεδονία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών που κάλλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κυβέρνηση η οποία είτε θα αναθεωρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών είτε θα την υπονομεύσει στη πράξη.

Όσο για βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας κυβερνήσεων όπως π.χ. Γαλλίας και Ολλανδίας, το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του κεντροευρωπαϊκού καρτέλ το οποίο επικυριαρχεί της ΕΕ και το οποίο, στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, απαιτεί «μεταρρυθμίσεις» που, στην πράξη, θα τους παραδώσουν την οικονομία της γειτονικής χώρας εις βάρος περιφερειακών επιχειρήσεων οι οποίες αναπτύσσονται στη Βόρεια Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών).

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ερωτώ:

Ποια ήταν η παρέμβασή σας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας;

Σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία η οποία αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να την αναθεωρήσετε/καταργήσετε (όπως λέγατε προεκλογικά) ή θα συνεχίσετε να απαιτείτε την εφαρμογή της (όπως δεσμευτήκατε μετεκλογικά);

Με τιμή

Γιάνης Βαρουφάκης

Πρόεδρος Κ.Ο. Μέρα25 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter