Επίκαιρη Ερώτηση Μάλαμα στον Δένδια για τους εγκλωβισμένους Έλληνες ναυτικούς

Επίκαιρη Ερώτηση Μάλαμα στον Δένδια για τους εγκλωβισμένους Έλληνες ναυτικούς

Τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει ο υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατό οι τέσσερις Έλληνες ναυτικοί που έχουν εγκλωβιστεί στο Τζιμπουτί ζητά να πληροφορηθεί η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριακή Μάλαμα.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Ανάγκη άμεσων ενεργειών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Τζιμπουτί» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τις ευθύνες που φέρει για το γεγονός ο «εξαναφανισμένος» Έλληνας εφοπλιστής, ενώ τονίζει πως τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν μπόρεσαν «εδώ και τέσσερις μήνες» να επιλύσουν το ζήτημα για να επαναπατριστούν οι ναυτικοί.

«Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί ώστε να επαναπατριστούν άμεσα οι Έλληνες ναυτικοί και να αναλάβει τις ευθύνες του ο συγκεκριμένος εφοπλιστής στον οποίο ανήκαν τα πλοία; Έχει υπάρξει κυβερνητικός συντονισμός ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία για την οριστική επίλυση του προβλήματος;», είναι τα ερωτήματα που θέτει προς τον Νίκο Δένδια η Κυρ. Μάλαμα.

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση

Τέσσερις Έλληνες ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλοία εταιρίας που χρεοκόπησε, στα 3 ναυτικά μίλια ανοικτά του Τζιμπουτί. Οι ναυτικοί παραμένουν στα πλοία εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες. Η περιπέτειά τους αυτή ξεκίνησε όταν μία εξωχώρια ναυτιλιακή εταιρία που συνδέεται με Έλληνα εφοπλιστή χρεοκόπησε και τα δύο πλοία αυτά με σημαία Λιβερίας αφέθηκαν παρατημένα στα ανοικτά του Τζιμπουτί. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος εφοπλιστής δεν έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις του, ώστε να πληρώσει πλήρωμα το οποίο θα ελλιμενίσει τα πλοία, καθώς και τα σχετικά έξοδα ελλιμενισμού, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι Έλληνες ναυτικοί που βρίσκονται σε αυτά. Πριν από μερικές ημέρες απελευθερώθηκε ένας από τους ναυτικούς, όμως οι άλλοι τέσσερις βρίσκονται ακόμα στα πλοία.

Δυστυχώς και παρά τις διαρκείς πιέσεις των οικογενειών των ναυτικών, ούτε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε το υπουργείο Εξωτερικών κατάφεραν να επιλύσουν το ζήτημα, ενώ σοβαρότατα ερωτηματικά γεννά το γεγονός πώς ο συγκεκριμένος εφοπλιστής, ο οποίος διατηρεί ενεργές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δεν πιέστηκε αρκετά ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ταυτόχρονα, δεν στάθηκε δυνατό να επιτύχει το Υπουργείο Εξωτερικών μία ουσιαστική διαμεσολάβηση με τις αρχές του Τζιμπουτί εδώ και τέσσερις μήνες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους, αλλά και συνολικά για το κύρος της ελληνικής διπλωματίας.

Επειδή είναι απαράδεκτο η εταιρία Probulk Shipping συμφερόντων του Αλέξανδρου Τσάκου να έχει παρατήσει στην μοίρα του το πλήρωμα των πλοίων εξωχώριας εταιρίας του και να μην έχει επιπτώσεις.

Επειδή οι Έλληνες ναυτικοί υποφέρουν εγκλωβισμένοι στα πλοία, με κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους.

Επειδή η ελληνική διπλωματία οφείλει να φροντίζει του Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί ώστε να επαναπατριστούν άμεσα οι Έλληνες ναυτικοί και να αναλάβει τις ευθύνες του ο συγκεκριμένος εφοπλιστής στον οποίο ανήκαν τα πλοία; Έχει υπάρξει κυβερνητικός συντονισμός ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία για την οριστική επίλυση του προβλήματος; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter