Επίκαιρη Ερώτηση Τζάκρη σε Γεωργιάδη για την «φυγή της PITSOS στην Τουρκία» και τις ευθύνες Στουρνάρα

Επίκαιρη Ερώτηση Τζάκρη σε Γεωργιάδη για την «φυγή της PITSOS στην Τουρκία» και τις ευθύνες Στουρνάρα

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στον υπουργό Ανάπτυξης με θέμα την «αποεπένδυση της SIEMENS και την φυγή της PITSOS στην Τουρκία», ζητώντας απαντήσεις για τις πολιτικές ευθύνες του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών όταν υπογράφηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Siemens.

Σύμφωνα με την αν. τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αποεπένδυση της Siemens και η φυγή της PITSOS στην Τουρκία αποτελούν άμεση ζημία για την εθνική μας οικονομία που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ -κατά την Θ. Τζάκρη- οι έμμεσες, μακροχρόνιες και συμβολικές ζημιές για την ευρύτερη εθνική μας αγορά και τις προοπτικές της είναι, πραγματικά, ανυπολόγιστες, ιδίως, στην παρούσα ιστορική συγκυρία.

«Το Συμφωνητικό Συμβιβασμού που υπεγράφη για την αποκατάσταση των οικονομικών εγκλημάτων της Siemens στην Ελλάδα και έγινε και Νόμος τον Αύγουστο του 2012 πρόβλεψε την επένδυση της PITSOS που από χθες είναι στην Τουρκία ως ελάχιστο και υποχρεωτικό αντιστάθμισμα για τις ζημιές στη Δημόσια Περιουσία από τα ζητήματα διαφθοράς της γερμανικής εταιρείας στην πατρίδα μας. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη, με σειρά δημοσιευμάτων, ότι όλες οι εν λόγω επενδύσεις της SIEMENS θα πραγματοποιηθούν, αμέσως ¨με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο και την πραγματική οικονομίᨻ σημειώνει και προσθέτει:

«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και επί 18 μήνες, η Siemens κατέθετε στην ad hoc Επιτροπή Εποπτείας και Επενδύσεων που συστήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας για να πραγματοποιηθεί η επένδυση της PITSOS, προσχηματικές, πρόχειρες, σχεδόν αστείες προτάσεις για την επένδυση αυτή. Η ad hoc Επιτροπή, έπραξε το δημόσιο καθήκον της, καλώντας, εγγράφως, επισήμως και επανειλημμένως, τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να διαμαρτυρηθεί στη Siemens για τις, συνεχείς, υπεκφυγές και να την πειθαναγκάσει να συμμορφωθεί με τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις της έναντι της ελληνικής πολιτείας, υλοποιώντας επιτέλους την οφειλόμενη επένδυση».

Με φόντο τα προαναφερθέντα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά τον Άδωνη Γεωργιάδη:

– Γνωρίζει εάν εστάλη, οποτεδήποτε, προς οποιονδήποτε, οποιαδήποτε (έστω και μία) έγγραφη όχληση από τον αρμόδιο υπουργό στη Siemens, ώστε να επενδύσει για την ΠΙΤΣΟΣ, όπως όφειλε η γερμανική εταιρεία και προκειμένου να εκπληρώσει την, ηθικονομική, υποχρέωσή της έναντι της Ελληνικής Πολιτείας;

-Γνωρίζει εάν το αρμόδιο Υπουργείο προέβη (εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπονταν από το, προαναφερόμενο, Συμφωνητικό Συμβιβασμού ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί η επένδυση) σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, όταν πληροφορήθηκε ότι η οφειλέτιδα Siemens, ενέπαιζε την Ελληνική Πολιτεία, υποβάλλοντας αδιανόητα επενδυτικά σχέδια; Ανέλαβε το Υπουργείο, οποιαδήποτε, διοικητική, πολιτική, ένδικη ή εξώδικη πρωτοβουλία κατά της SIEMENS, προκειμένου να την παρακινήσει, έστω, με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να συμμορφωθεί με τον Νόμο και τη Συμφωνία Συμβιβασμού;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter