Επίκαιρη Ερώτηση Κατρίνη σε Μητσοτάκη: «Βόμβα» που οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη το ιδιωτικό χρέος των 260 δισ. ευρώ

Επίκαιρη Ερώτηση Κατρίνη σε Μητσοτάκη: «Βόμβα» που οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη το ιδιωτικό χρέος των 260 δισ. ευρώ

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ζητά από τον πρωθυπουργό καθαρές απαντήσεις, ρωτώντας τον εάν προτίθεται να δρομολογήσει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, ο Μ. Κατρίνης επισημαίνει ότι στα τέλη του 2021 ήταν 111 δισ. ευρώ το ονομαστικό χρέος προς την εφορία, 41 δισ. ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ και 106,7 δισ.ευρώ το χρέος που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers. Μάλιστα, κάνει λόγο για «απροσδιόριστου ύψους οφειλές σε ΟΤΑ ή από απλήρωτους – ρυθμισμένους λογαριασμούς ρεύματος».

Χαρακτηρίζει δε αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, επισημαίνοντας ότι «στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες». Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την ίδια περίοδο έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες.

«Κυβέρνηση σε ρόλο θεατή»

«Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και εννέα μήνες, έχουν γίνει λιγότερες από 100 ρυθμίσεις όταν τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν αριθμητικά το 1 εκατομμύριο» σημειώνει και προσθέτει: «Διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα, με την κυβέρνηση να ακολουθεί την ίδια τακτική που ακολουθεί και με την ακρίβεια: επιλέγει το ρόλο του θεατή».

Κατά τον κ. Κατρίνη, την ίδια στιγμή, έχουν ήδη προσδιοριστεί 15.000 πλειστηριασμοί έως τον Ιούνιο από τους servicers και τις τράπεζες, ενώ σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο. «Παράλληλα, ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις» τονίζει.

Τούτων δοθέντων, θέτει τα εξής ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

1. Αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

2. Αν προτίθεται να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένα και τα πρόσθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

«Εύχομαι και ελπίζω, ο πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις, να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη» καταλήγει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter