Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει αν η κυβέρνηση θέσει σε αργία ανεμβολίαστο προσωπικό»

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει αν η κυβέρνηση θέσει σε αργία ανεμβολίαστο προσωπικό»

Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός, ζητώντας την άμεση αναστολή της εφαρμογής του ν. 4820/2021 και προβλέποντας πως θα καταρρεύσει το ΕΣΥ αν τεθούν σε αργία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός, την 1/9 τίθεται σε εφαρμογή ο ν. 4820/2021 που προβλέπει υποχρεωτική αργία των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δομές Υγείας.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 21.000 ( πάνω από το 20% του συνολικού προσωπικού του ΕΣΥ). Η κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για ¨συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι¨ και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας» υποστηρίζει και εξηγεί πως «η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης, οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα».

«Από τη μια τιμωρητισμός και κοινωνική αγριότητα και από την άλλη ευθεία υπονόμευση της καθημερινής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Χωρίς σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μέτρα όπως η αναστολή κανονικών αδειών που επιβαρύνουν το εργασιακό κλίμα στα νοσοκομεία και με ¨εναλλακτικό σενάριο¨ την εμπλοκή ιδιωτών συνεργείων στις δημόσιες δομές» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτό ούτε το «δικαίωμα» κανενός υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος, αλλά ούτε το «δικαίωμα» της κυβέρνησης να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης.

Επισημαίνει δε πως «η συγκεκριμένη ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας «δυναμιτίζει» την ευστάθεια του ΕΣΥ την ώρα της ¨αναζωπύρωσης¨ της πανδημίας», ενώ προσθέτει: «Μια υγειονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς κοινωνικές συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας».

Τούτων δοθέντων, ρωτά τον Βασίλη Κικίλια:

Θα επιμείνει η κυβέρνηση στα εκβιαστικά «τελεσίγραφα» προς στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, αναστέλλοντας άμεσα την εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού ;

Προτίθεται να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας ;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter