Επίκαιρη Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους

Επίκαιρη Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους

Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης με θέμα: «Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους αποκλείει την ανάκαμψη».

Ο γ.γ. του ΜΕΡΑ25 υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την πρακτική της επιμήκυνσης αντί του «κουρέματος» των οφειλών όσων επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

«Κατά την πανδημία, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες συσσώρευσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των €40 δις. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος, από το 139% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, θα ξεπεράσει το 161% του ΑΕΠ φέτος» σημειώνει και προσθέτει: «Αυτά τα χρέη θα κληθούν να τα αποπληρώσουν οι ιδιώτες από το 2022. Καθώς αυτό θα αποδειχθεί αδύνατον, είναι νομοτελειακά δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο στο δημόσιο θα εκτιναχθούν από το 57% του ΑΕΠ του 2019 περίπου στο 88% το 2021».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι ακόμα και η πανδημία να υποχωρήσει γοργά, οι ιδιώτες είτε δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν αυτά τα ποσά είτε θα το κάνουν εις βάρος των επενδύσεων. «Χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους αυτού του όγκου ιδιωτικών χρεών δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για τον ιδιωτικό τομέα» υποστηρίζει και απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον πρωθυπουργό:

1. Έχετε το σθένος να παραδεχθείτε πως, χωρίς προηγουμένη ριζική αναδιάρθρωση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, ήταν λάθος οι αναστολές και ο συνεχιζόμενος δανεισμός (κράτους και ιδιωτών);

2. Θα ενημερώσετε επιτέλους τον ελληνικό λαό αν τα €12,5 δις που θα δανειστείτε από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους ιδιωτών θα φέρουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (μετατρεπόμενα σε εν δυνάμει δημόσιο χρέος); Ή εμμένετε στην ορθότητα της αδιέξοδης φαντασίωσης πως η ανάκαμψη θα έρθει με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία ωχριούν μπροστά στα συντριπτικά ποσοστά χρέους που έφερε η πολιτική σας;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter