Επικεφαλής ΔΝΤ: Σκοτείνιασε ο ορίζοντας για την παγκόσμια οικονομία

Επικεφαλής ΔΝΤ: Σκοτείνιασε ο ορίζοντας για την παγκόσμια οικονομία

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Νταβός με θέμα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στον ορίζοντα των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να απέκλεισε έναν κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης ωστόσο στα πλαίσια της ομιλίας της υπογράμμισε πως ο ορίζοντας σκοτείνιασε για την παγκόσμια οικονομία.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε ακόμα και  μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να δυσκολεύονται να ισορροπήσουν η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι «η χρονιά θα είναι δύσκολη».

«Βιώνουμε ένα σοκ στην τιμή των πρώτων υλών και κυρίως στις τιμές των ειδών διατροφής» που πλέον αγγίζουν πρωτοφανή ύψη, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον μείωσε τον Απρίλιο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% φέτος (-0,8 της μονάδας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις) λόγω των «σεισμικών κυμάτων» του πολέμου στην οικονομία.

Οι συνέπειες του πολέμου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, και ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό οικονομικών παρατηρητών.

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίο μετέχει το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών, αναφέρει ότι οι χώρες της G7 κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο μείωση της ανάπτυξής τους κατά 0,1%, σε τριμηνιαία κλίμακα.

Μια ύφεση δεν είναι στον ορίζοντα «επί του παρόντος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση», δήλωσε σήμερα η Γκεοργκίεβα, απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους ύφεσης στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Θα δούμε υφέσεις σε ορισμένες χώρες που δεν συνήλθαν από την κρίση της Covid, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ή την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων και ήδη παρουσιάζουν αδυναμίες», συμπλήρωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter